Frida Eldebrink är kontraktslös men tränar med Telge och drömmer om OS. Foto: SVT

Kontraktslösa Eldebrink drömmer om OS – och ser EM-kvalet som träning

Uppdaterad
Publicerad

Hon var den stora matchvinnaren i ett historiskt basket-EM, som också gav en plats i det olympiska slutkvalet.

Fyra månader efter framgången står Frida Eldebrink trots det utan kontrakt – men jagar på egen hand den stora drömmen.

– När man ska köra ett pass själv så har man OS och OS-kvalet att se fram emot. En stor motivation – där ska jag vara som bäst, i mitt livs bästa form, säger hon till SVT Sport.

En snart ett år gammal knäskada, från tiden i den ungerska ligan, har testat den 31-åriga landslagveteranen hårt. Hon har ett av karriärens tuffaste år bakom sig, men samtidigt också en av de största idrottsupplevelserna. Med knappt två månaders rehab bakom sig och bristande matchning klev Frida Eldebrink in i sommarens EM-slutspel med ovisshet och kom ut med succé.

Mot Lettland sköt hon 21 poäng och i placeringsmatchen mot stornationen Ryssland, med en biljett till det olympiska slutkvalet i potten, satte hon några direkt avgörande poäng som gav Sverige en historisk sjätteplats.

– Jag har alltid gillat att ta de där avgörande skotten, att kunna påverka, säger Eldebrink till SVT Sport när vi möter henne i gamla hemstaden Södertälje där hon fortsatt bygga upp sig efter EM-sommaren.

Tränar med Telge

Det har varit ett fortsatt intensivt rehabarbete för att återfå full styrka i högerknäet, där patellasenan varit bekymret, ett projekt som möjligen fått potentiella proffsklubbar att avvakta.

Hon har fortfarande inget kontrakt, enda basketträningen sker med damligalaget Telge Basket och så specialträning med assisterande coachen Joakim Lantto som ändå sett en bra utveckling sen EM.

– Jag tycker hon har en högre skottprocent, men framförallt att hon kan ta i mycket fler situationer och göra saker bättre än förut. Då var hon mer begränsad, nu kan vi trycka på mer. Framför allt ser det bättre ut i skott och dribblingar, säger Lantto som fått se Frida Eldebrink bjuda på mäktiga sviter.

– Förra veckan satte hon 32 treor i rad och det är fantastiskt. Och då hade hon satt 30 i rad just innan!

Drömmer om OS

Det är tolv år sedan hon och tvillingsystern Elin slog igenom internationellt med ett uppmärksammat silver i U19-VM där bara USA blev för svårt. Sedan dess har båda haft starka karriärer i olika europeiska toppligor, men också haft landslagsframgångar på seniornivå. EM-kvartsfinal 2013 där Frida också blev uttagen i turneringens All Star-team och nu sjätteplatsen i sommarens EM.

Ändå återstår det största uppdraget: att nå ett sommar-OS, precis som pappa Kenth vars spjutkarriär gav ett OS-brons i Los Angeles 1984.

Det är bråda tider, EM-kvalet inför 2021 som drar igång i november med matcher borta mot Israel och hemma mot Montenegro, blir viktig matchträning för nye förbundskaptenen, italienaren Marco Crespi men kanske än mer för hans viktiga skytt Eldebrink.

– Det stora målet är ändå OS-kvalet i februari. Det känns som EM-kvalet är mer av en förberedelse inför det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.