LeBron James tar ställning i NBA:s kinakonflikt. Foto: TT Nyhetsbyrån

LeBron James om Kinakonflikten: ”Människor har blivit lidande”

Uppdaterad
Publicerad

NBA-stjärnan LeBron James försöker nu lindra skadorna i NBA-konflikten med Kina.

– Yttrandefriheten har ett pris. Jag tror inte att Daryl Morey var påläst, säger James.

Houston Rockets sportchef Daryl Moreys tweet om att han stödjer Hongkong-demonstranternas kamp för demokrati satte igång NBA:s konflikt med Kina.

Då Kina är en viktig marknad för NBA kan konflikten bli mycket kostsam. Elva kinesiska bolag har brutit sina kontrakt med NBA och tv-bolag vägrar sända NBA:s träningsmatcher som spelas i Kina.

Morey har bett om ursäkt, men har också fått inhemskt stöd från både NBA och ledande politiker som påtalat den grundläggande rätten att uttrycka sina åsikter.

– Vi har yttrandefrihet, men det finns också en baksida med det. Väldigt många människor har blivit lidande. Inte bara ekonomiskt utan också fysiskt, känslomässigt och andligt. Så man måste vara försiktig med vad man twittrar, säger och gör, säger Los Angeles Lakers-stjärnan LeBron James.

– Negativa saker kan sprida sig när man inte tänker på andra utan bara sig själv.

James har ett eget intresse av att behålla goda förbindelser med Kina genom sitt stora sponsorkontrakt med Nike, och har gjort ett dussintal affärsresor till Kina för företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.