Kinas ambassadör: ”Morey måste be ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Houston Rockets och Kina fortsätter. Efter att Rockets general manager Daryl Morey genom en tweet gett sitt stöd till de regeringskritiska protesterna i Hong Kong så kräver Kina nu en ursäkt.

– Om inte Daryl Morey uppriktigt ber hela det kinesiska folket om ursäkt så kommer han inte komma undan med detta, säger Congyou Gui, Kinas ambassadör i Sverige till SVT Sport.

Många trodde nog att den skulle bli inställd men i går spelades ändå försäsongsmatchen mellan LA Lakers och Brooklyn Nets i Shanghai. Matchen föranleddes av stora protester och att stora affischbanderoller för matchen plockades ner i Shanghai. Anledningen var en tweet från Houston Rockets general manager Daryl Morey där han uttryckte sitt stöd för de regeringskritiska protesterna i Hong Kong.

Kinas ambassadör i Sverige, Congyou Gui, menar att Daryl Moreys tweet är en del av en historisk västerländsk kolonialism i Kina

– Alla ord och handlingar som stödjer separatismen i Hong Kong strör salt i Kinas koloniala sår och kommer inte att accepteras av någon av Kinas 1,4 miljarder människor, säger ambassadören till SVT Sport

300 miljoner basketspelare i Kina

Basket i allmänhet och NBA i synnerhet är enormt stort i Kina. Enligt statliga siffror så finns runt 300 miljoner aktiva basketspelare i landet. Enligt Kinesiska streamingföretaget Tencent så såg drygt en halv miljard kineser en NBA-match förra säsongen.

Du pratar om Kinas 1,4 miljarder människor. Basket är en enorm sport i Kina, tror du verkligen att alla håller med den kinesiska statens ställningstagande i detta?

– Vi bojkottar bara Houston Rockets ledda av Daryl Morey som inte respekterar Kina territoriella integritet. De lag som inte lägger sig i Kinas politiska angelägenheter välkomnar vi med öppna armar, säger Congyou Gui.

Trots att matchen mellan Lakers och Brooklyn Nets till slut spelades menar ambassadören att konflikten inte är över.

– Om Daryl Morey inte åtgärdar och erkänner sitt felaktiga beteende offentligt och inte uppriktigt ber hela det kinesiska folket om ursäkt så kommer han inte komma undan med det, avslutar Congyou Gui.

Ett beslut från NBA kom under dagen att Brooklyn Nets och LA Lakers inte kommer att göras tillgängliga för media under deras återstående tid i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.