Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Listan: Därför är Köping en framgångssaga Foto: Bildbyrån

Köping Stars – en framgångssaga

Uppdaterad
Publicerad

I Köping bestämde sig några för att satsa stort – inte på smörgårstårta den här gången – utan på basket.
Nu ligger Köping Stars i toppen av herrarnas basketliga.
– Vissa säger att det är det bästa som har hänt här i Köping, säger klubbens vice ordförande Tomas Bandh.

Se hela klippet och andra sportreportage på SVT Play.

Det är tisdag den 14 januari i Köping och det vankas hemmamatch i Karlbergshallen, eller KB-hallen som det förkortas. Köping Stars tar emot Umeå i basketligan, ett lag man redan har slagit två gånger den här säsongen.

Mycket ska förberedas. Lokalen delas med skolungdomar som har haft idrottslektion under dagen, nu ska spons upp på väggarna och golvet, stolar ställas fram längs kortsidorna, kiosk och popcornmaskin ställas i ordning – för att nämna några av arbetsuppgifterna.

Gemenskapen en nyckel

Ju närmare matchinsläpp det lider, desto fler sluter upp för att hjälpa till. Stämningen är familjär, vissa har barn som spelar i laget – andra ställer upp ändå. Vad de har gemensamt är att arbetet sker ideellt. I klubben finns förutom tränare och spelare bara en anställd: sportchefen Christer Sjögren.

– Man kommer förbi och morsar på varandra. Jobbar med det man tycker är roligast. Snackar om allt möjligt, ser varandra. Gemenskapen vi känner tror jag är den största nyckeln i den här framgången, säger Tomas Bandh.

Han är rektor dagtid, nu torkar han golvet i hallen. Eller beskrivet på ett annat sätt: på pappret är han vice ordförande i Köping Basket, i verkligheten mycket mer än så.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Köping hakar på i toppstriden. Foto: Bildbyrån

”Spela i basketligan en dröm”

Tomas och hans vänner var del av stadens basketvåg på 80-talet, då Köping GIF var uppe och vände i högstaligan. Nu, 38 år senare, gör Köping Stars sin andra säsong i basketens finrum och har överraskat Basketsverige. Laget ligger just nu tvåa i tabellen, två poäng bakom ledande Borås.

– Att spela i basketligan är en dröm. Vissa säger att det är det bästa som har hänt här i Köping, säger Tomas Bandh.

Köping Stars framgångsrecept innehåller så klart fler ingredienser. KB-hallen rymmer ”bara” 630 personer, ändå har laget blivit känt för sitt starka hemmatryck.

– Förhoppningsvis känner folk som bor här en stolthet. Vi sluter upp. Det är ändå Köping mot stora städer runtom i landet, säger Köpingbon och trogna supportern Peter Finger som följt basket länge, från slutet av 80-talet.

Lagets tränare Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis är inne på samma spår.

– Det är lite en kliché, men publiken är verkligen vår sjätte spelare. Det gör att spelarna får extra energi och då blir det enklare för mig som coach att pusha dem lite extra. Det handlar inte bara om matcherna, utan även när de möter fans på stan.

Amerikanska stjärnan: från miljonstaden Dallas till Köping

Och så ska man så klart inte glömma basketstjärnorna. Det är svårt – kanske snudd på omöjligt – att nå toppen i dag utan att värva utlandsspelare.

Köping har i takt med framgången kunnat plocka in flera duktiga importer. Senaste nyförvärvet heter Jeremy Combs, en center/forward från Dallas, Texas som sällan missar en retur under korgen. Han anslöt inför säsongen, har snabbt blivit en viktig spelare i laget och sticker ut på planen med sina stora dreadocks.

– Jag har mycket tilltro till laget. Vi har en jättebra coach och en bra organsiation. Köping är en liten stad, nästan alla känner varandra här. Det är som en familj. Folk är trevliga mot mig, och jag är trevliga mot dem, säger Combs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer