Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LeBron James tog sitt Los Angeles Lakers till NBA-vinst i match sex mot Miami. Foto: EPA/ERIK S. LESSER

LA Lakers nya NBA-mästare efter kross

Uppdaterad
Publicerad

Los Angels Lakers är nya NBA-mästare efter att ha dominerat i det sjätte NBA-finalmötet med Miami. Redan i halvtid ledde Lakers med 28 poäng och när slutsignalen ljöd var ställningen 106–93 till Los Angeles.

– För mig är det en otrolig känsla att vara del av en sådan här historisk klubb, säger Lakersstjärnan LeBron James, finalspelets MVP, efter klubbens 17:e NBA-titel.

Årets NBA-säsong inne i bubblan på Disneyworld i Florida har dessutom handlat om annat än basket. Ligan har på flera sätt uppmärksammat de protester mot rasism och polisvåld som pågått i USA.

– Den här säsongen har hela tiden handlat om något som är större än basket. Det har handlat om sociala orättvisor och rasism – att spela mitt i en pandemi och att alla ska hållas säkra, samtidigt som vi belyser de här frågorna, säger NBA-kommissionären Adam Silver efter matchen.

– Vi har använt våra röster och hållit ihop, det finns en styrka i att vara många som säger samma sak. När vi lämnar bubblan måste vi fortsätta att arbeta mot sociala orättvisor och polisvåld, mot allt som är annat än kärlek, säger James.

LeBron bäste poängplockare

Lakers fixstjärna LeBron James levde upp till sina smeknamn – ”King James” (eller ”The chosen one” som han också kallas) blev inte bara planens bästa poängplockare med 28 poäng, matchen innebar även att han nu är den som har spelat flest slutspelsmatcher i ligan någonsin – 260 stycken. Det är fler än vad många NBA-spelare genomför i grundserierna under en hel karriär.

Under sina 17 år i NBA har James nu vunnit fyra mästerskap med tre olika klubbar, också det en ovanlig bedrift då bara två spelare har gjort det tidigare – John Salley (Detroit, Chicago och Lakers) och Robert Horry (Houston, Lakers och San Antonio).

Vinsten innebär att Lakers för 17:e gången kan kalla sig NBA-mästare – klubben har fem titlar från åren i Minneapolis och elva efter flytten till Los Angeles 1960.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer