LeBron James och Kentavious Caldwell-Pope firar NBA-titlen i natt. Foto: TT

Lakers tillägnade Kobe Bryant titeln

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles Lakers vann sin första NBA-titel sedan 2010 då ikonen Kobe Bryant tog sin femte med klubben. Efter dennes död i en helikopterolycka i januari endast 41 år gammal har klubben spelat för Bryant.

– Jag vet att han tittar ner över oss och att han är stolt, säger Anthony Davis.

Bryants hastiga dödsfall chockade stora delar av idrotts-USA och inte minst LA Lakers där Bryant spelade i hela sin karriär 1996-2016. En av dem som tog det allra hårdast var LeBron James.

”Jag är förtvivlad och förkrossad min bror. Jag älskar dig min storebror. Alla mina tankar går till Vanessa och barnen. Jag lovar dig att jag ska föra ditt arv vidare!”, skrev James kort efter olyckan.

Sedan följde coronapandemin, Black Lives Matters-rörelsens starka påverkan på idrottslivet i USA. NBA-spelarna spelade med tryck på tröjorna som ”Rösta”och ”Utbildningsreformer”. Slutspelet kom sedan igång 4,5 månader försenad och spelarna har levt i en isolerad bubbla i tre månader Lake Buena Vista i Florida där mästerskapet har spelats utan publik.

Bryants änka Vanessa gratulerade laget till titeln:

”Kom igen Lakers! Jag önskar att Kobe och Gigi var här och kunde se detta”, skrev hon på Instagram. Dottern Gigi var också med i kraschen.

LeBron: ”Ett av mitt livs bästa ögonblick”

– Det här var ett av mitt livs bästa ögonblick. Vår organisation vill ha sin respekt. ”Laker Nation” vill ha sin respekt. Och jag vill ha min förbannade respekt också, säger LeBron James, som vill att det politiska budskapet ska fortsätta att drivas framåt.

– Om vi fortsätter det kommer Amerika att bli en bättre plats för oss alla. Vi älskar alla det här landet, säger James.

Minnet av Kobe Bryant har ständigt varit närvarande. Det var det första som Anthony Davies, 19 poäng och tog 15 returer, tog upp efter segern där han stod i konfettiregnet.

– Allt vi ville göra var att vinna titeln för Kobe. Och vi såg till att inte göra honom besviken. Jag vet att han tittar ner över oss och att han är stolt, säger Anthony Davis som vann sin första NBA-titel.

SE MER: LA Lakers nya NBA-mästare efter kross

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LeBron James tog sitt Los Angeles Lakers till NBA-vinst i match sex mot Miami. Foto: EPA/ERIK S. LESSER

”Vi har en doktorsgrad i motgångar”

– Vi har en doktorsgrad i motgångar. Så mycket kan jag säga efter allt vi varit med om den här säsongen, säger Lakers-tränaren Frank Vogel enligt AP.  

Lakers-ägaren Jeanie Buss utvecklar arvet efter Bryant.

– Du har skrivit ditt eget inspirerande kapitel i den fantastiska Lakers-historien, Och för Lakers organisation har vi gått igenom en hjärtskärande tragedi med förlusten av vår älskade Kobe Bryant. Låt den här titeln fungera som en påminnelse om vad vi kan göra när vi kommer ihop som grupp och tror på varandra då kan otroliga saker hända, säger Buss.

ARKIV: James om hyllningen till Bryant: ”Vacker och oförglömlig kväll” (25 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LeBron James om hyllningen till Kobe Bryant: ”En vacker och oförglömlig kväll” Foto: TT Nyhetsbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer