Los Angeles Lakers. Foto: Bildbyrån

LeBron James finalfacit: Bättre än nästan alla lag

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles Lakers, Boston Celtics, Golden State Warriors. Det är hela den korta listan över NBA-klubbar som har spelat fler finaler än LeBron James. Inatt gick superstjärnan till sin tionde NBA-final.

– Vi spelade mot en kille som har det här som rutin, sade motståndartränaren Michael Malone.

Los Angeles Lakers gick inatt till klubbens 32:a NBA-final då de besegrade Denver Nuggets med 117-107 i den femte semifinalen.

Matchens dominant, med 38 poäng, var 35-årige LeBron James. I den avslutande perioden handlade allt om honom.

– Jag vet inte om jag någonsin har sett en spelare ta över en match på det sättet, säger Lakers-tränaren Frank Vogel.

”Händer inte varje år”

James ska nu spela sin tionde NBA-final och man möter vinnaren i semifinalserien mellan Miami Heat och Boston Celtics.

– Vi kan inte ta det här för givet, för det här händer inte varje år för någon, sade James efter den avgörande semifinalsegern.

Det har han rätt i, men för honom själv händer det nästan varje år.

Nio av tio finaler

Celtics har varit i final 21 gånger och utöver Lakers är det bara de och Golden State Warriors som har spelat fler finaler än James har gjort på egen hand.

Stjärnan har nått final alla säsonger utom en av de senaste tio. Det var ifjol och då var han skadad mycket och Los Angeles Lakers nådde inte ens slutspel.

”Enorm bedrift”

Sin första final spelade James redan 2007 med Cleveland Cavaliers. Från 2011-2014 blev det fyra raka finaler med Miami Heat innan han vände tillbaka till Cleveland för fyra raka till.

– Jag tycker att det är enorm bedrift att ta sig till final med ett tredje lag, säger Vogel då en final med Los Angeles-laget nu väntar.

10 finaler alltså, men faktiskt har bara tre av dem slutat med mästerskapsseger – 2012, 2013 och 2016.

Delad trea genom tiderna

Tre andra spelare har spelat 10 NBA-finaler eller fler. James har tangerat legendaren Kareem Abdul-Jabbar, men har fortfarande Sam Jones (11) och Bill Russell (12) före sig.

I och med nattens seger tangerade James Derek Fishers rekord i flest slutspelssegrar i NBA då han tog sin 161:a i karriären. Han är också den enda spelaren som har nått final med fem olika huvudtränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.