LeBron James: ”Jag hoppas vara en positiv kraft för landet”

Uppdaterad
Publicerad

Basketstjärnan LeBron James har varit högljudd i frågor som polisbrutalitet och rasdiskriminering i USA.

Nu tror flera experter att han kan påverka resultatet i presidentvalet den 3 november på riktigt.

– Det är troligt att LeBron kommer att ha en enorm påverkan, säger Karen Finney, demokratisk politisk strateg till Indian Express.

LeBron James, 35, är en av basketvärldens största spelare han har i flera år använt sin plattform till att göra sin åsikt hörd även inom politiken.

De senaste månaderna har han varit aktiv i Black Lives Matter-rörelsen och han var en drivande faktor då NBA-matcher sköts upp till följd av polisbrutalitet.

Idrott och politik

Nu menar experter att hans inverkan på politiken är så stor att han blir en reell kraft för demokraterna i presidentvalet. Något som diskuterades i Morgonstudion i morse.

– Han har respekten och trovärdigheten hos den svarta befolkningen, så han är en enorm tillgång, säger Karen Finney som var en del av Hillary Clintons kampanj 2016, till Indian Express.

”Helt jävla sjukt”

2016 var det lågt valdeltagande bland den svarta befolkningen och orsakerna till det sades vara bland annat desinformationskampanjer och försök att begränsa röstningsrättigheter. Därför har LeBron James nu grundat organisationen ”More than a vote”.

– Ärligt talat är vårt samhälle helt jävla sjukt. Jag vet att ni är trötta på att höra det, men svarta i Amerika är rädda. Svarta män, kvinnor och barn är livrädda, för man vet aldrig vad som kan hända. Jag hoppas kunna fortsätta vara en positiv kraft för mitt närsamhälle, för landet i stort och för det svarta USA. Ett skäl till att jag grundade More than a vote var att få folk att förstå hur viktiga våra röster är, sa han under en presskonferens efter skjutningen av Jacob Blake.

”Han har trovärdighet”

Även från republikanskt håll erkänner man att James kan bli en betydande faktor.

– Om han kan få fram lite extra röster så kommer att han göra skillnad. Skillnaden mellan honom och vissa andra kändisar är att han inte ger sig in i alla frågor, så han har trovärdighet och han är disciplinerad, säger den politiska strategen Amy Koch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet