Foto: TT Nyhetsbyrån

LeBron James utsatt för rasistattack

Uppdaterad
Publicerad

En dag innan den första NBA-finalen mellan Cleveland och Golden State har Clevelands superstjärna LeBron James fått sitt hem i Los Angeles vandaliserat med rasistiskt klotter.

– Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, hur känd du är, hur många personer som ser upp till dig. Att vara svart i Amerika är tufft, säger LeBron James på en presskonferens inför finalen.

Polisen i Los Angeles har bekräftat att ett rasistiskt skällsord sprejats på grindarna till James hem i Los Angeles. Hans familj befann sig i familjens andra hem i Ohio.

– Rasism kommer alltid finnas i världen och i USA. Hatet i USA, speciellt för afroamerikaner, syns varje dag. Även om det är dolt för det mesta, säger han.

”Basket är inte det viktigaste”

Cleveland möter Golden State i final för tredje året i rad. Den första av sju matcher spelas i natt. För James ligger dock huvuddelen av hans fokus någon annanstans.

– Jag är i ett skede av mitt liv där mina prioriteringar är där de ska vara. Basket kommer efter min familj. Det kommer till och med efter att jag ska fortsätta vara en förebild för ungdomarna. Jag kommer att vara så fokuserad jag kan i morgon men det här är en situation som får mig att inse vad som faktiskt är viktigast, och basket är inte det viktigaste i mitt liv, säger LeBron James till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.