Foto: SVT/Bildbyrån

Lena Wallin-Kantzy: ”Märktes att man inte ville ta det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Få svenska idrottsledare på internationell nivå är kvinnor, det visar en ny rapport av Centrum för idrottsforskning.

Men det gäller inte Lena Wallin-Kantzy.

64-åringen har efter 30 år med internationellt arbete stor erfarenhet av kampen för jämställdhet i en mansdominerad värld.

– Det märktes att man inte ville ta det här på allvar, säger hon till SVT Sport.

Lena Wallin-Kantzy är före detta generalsekreterare i Svenska basketförbundet. Hennes internationella arbete började redan för 30 år sedan med ledaruppdrag för junior- och seniorlandslag.

Det blev hennes väg in.

SVT Sport

2002 nådde hon den absolut högsta nivån när hon för första gången blev invald i styrelsen i det internationella basketförbundet Fiba, en roll hon hade i flera omgångar fram till 2019.

Hon har inte upplevt motstånd internationellt för att hon är kvinna men däremot har hon ofta blivit uppmärksammad eftersom hon sticker ut.

– Många gånger har jag varit ensam kvinna bland 20-25 män. Och när det ska pratas dambasket blir det ”vad tycker du Lena? Vad ska vi göra?”, säger Lena Wallin-Kantzy till SVT Sport.

Fick driva frågor om jämställdhet

Wallin-Kantzy är en av få svenska kvinnor som haft uppdrag inom internationella förbund. En ny rapport som Centrum för idrottsforskning gjort på uppdrag av regeringen visar att 27 procent av idrottsledarna inför 2020 var kvinnor.

Även inom Fiba är kvinnorna en minoritet. Det gjorde att Wallin-Kantzy fick driva frågorna om jämställdhet.

– Det märktes att man inte ville ta det på allvar. Jag försökte hitta olika argument för att lyfta frågan. Bland annat att vill vi blir större och rekrytera flera spelare är det ju smart att vända sig till halva jordens befolkning och inte utesluta dem. Det var ett argument, säger hon.

”Viktigt att få med sig männen”

Hon upplevde att frågan om representationen av män och kvinnor på internationell nivå inte diskuterades eftersom männen inte ville ge upp sina positioner.

– Den försöker man kringgå därför att det ofta är männen som har makten. Och ska fler kvinnor in måste de ge upp sina positioner. Ibland när det kommit in kvinnor i styrelsen har man utökat den för att ge dem plats, och då blir det ändå relativt sett fler män än kvinnor.

Att just männen tar större ansvar i jämställdhetsfrågor tror Wallin-Kantzy är av stor vikt i arbetet för ökad jämställdhet.

– Jag har jobbat mycket för att få manliga förespråkare. Så att de också kan lyfta de här frågorna.

– För att förändra det här är de viktigt att få med sig männen i jämställdhet och inkludering. Annars sker det nog ingen förändring, det är den viktigaste frågan tycker jag.

Så gick undersökningen till

Med hjälp av Riksidrottsförbundet har Centrum för idrottsforskning (CFI) samlat in information om svenska idrottsledare med internationella uppdrag.

En enkät skickades till alla svenska idrottsledare med centrala positioner på högsta beslutande nivå, 58 stycken. Enkätens svarsfrekvens landade på 72 procent.

Enkätundersökningen kompletterades med intervjuer av 14 personer som antingen har ett internationellt uppdrag eller precis avslutat ett internationellt uppdrag.

Till sist gjorde CFI en deltagande observation vid ett möte för nätverket Greta den 20-21 oktober 2020. Greta är ett nätverk för kvinnor som representerar den svenska idrottsrörelsen internationellt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet