Ludvig Håkanson är Sveriges kanske främste basketspelare just nu. Foto: Bildbyrån

Ludvig Håkanson: ”En bra chans att slå en världsnation”

Uppdaterad
Publicerad

Comebackande veteranen Jonas Jerebko i all ära.

Det är 25-årige stjärnan Ludvig Håkanson som ska leda Sverige i de tuffa VM-kvalmatcherna mot Kroatien.

– Vi tar med oss väldigt bra känslor från förra landslagsfönstret, säger han till SVT Sport.

Efter segern mot Finland (72-62) och den knappa förlusten mot världsfyran Slovenien (89-94) i november ligger Sverige tvåa i sin VM-kvalgrupp.

Det är ett landslag i medvind som gör sig redo inför dubbelmötet med Kroatien. Det första på bortaplan i Zagreb på fredag, det andra hemma i Norrköping på måndag. Båda matcherna sänds i SVT.

– Det är mycket bra energi just nu. Kul att samlas och träffa alla igen. Att Jonas (Jerebko) är tillbaka kommer också att hjälpa oss mycket, säger Håkanson till SVT Sport.

Vad tar ni främst med er från det förra kvalfönstret?

– Energin vi hade och försvarsspelet. Vi vann den första matchen, men jag tycker att vi spelade mycket bättre i förlusten mot Slovenien. Att vi kan spela så här bra efter bara några träningar med nya förbundskaptener och en match i bagaget, det är något vi ska bygga vidare på.

– Det hade betytt jättemycket att få slå Kroatien på bortaplan, speciellt i den hallen med den publiken. Det är en världsnation, men vi har absolut en bra chans att slå dem. Det hade varit väldigt stort.

”Fullsatt var vi än spelar i Sverige”

Det känns som att det blåser positiva vindar i svensk basket just nu?

– Absolut. Förbundet gör jättemånga bra saker och varje gång vi är hemma och spelar är det fullsatt var vi än är, bara det är grymt. Vi har många bra spelare nu som spelar på en hög nivå och har etablerat sig i de större ligorna, säger Håkanson.

Sverige har aldrig kvalat in till ett basket-VM och bara tolv lag från Europa tar sig till slutspelet nästa höst. I sammanhanget kan nämnas att Blågult är 51:a på världsrankingen, med 27 lag från Europa framför sig.

Som svensk supporter, vågar man drömma om en VM-plats?

– Drömma, absolut! Men vi har alltid sagt att målet är att ta oss till ett EM. Nu är vi mitt i ett VM-kval och kommer att ge det ett försök. Vi är i bra form och kan vinna matcher, men vi har väl inte jättestora chanser att ta oss till VM.

Hur bra är det här landslaget och hur långt kan ni nå?

– Jag tycker absolut att vi är tillräckligt bra för att nå ett EM. Tittar man på vår trupp är det många som spelar i Spanien och i andra bra ligor, det är många som är i en ålder när man brukar vara som bäst, vi har en väldigt bra känsla i gruppen. Att nå EM är ett rimligt mål.

SÅ TAR SIG SVERIGE TILL BASKET-VM

Basket-VM 2023 spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna den 25 augusti till 10 september nästa år.

32 lag deltar, varav tolv från Europa.

Just nu spelar Sverige ett första gruppspel i VM-kvalet och delar där grupp med Slovenien, Finland och Kroatien. De tre bästa lagen där tar sig vidare till ett nytt gruppspel som avgör vilka som faktiskt spelar VM.

I det andra gruppspelet har man med sig sina resultat från det första. Tre nya lag ansluter från en annan kvalgrupp (bestående av Israel, Tyskland, Estland och Polen) och dessa möter Sverige i så fall hemma och borta, totalt sex matcher till.

I slutet av detta gruppspel har tre lag tagit sig vidare till VM.

Noterbart är att Sverige i nuläget ligger 51:a på Fibas världsranking med 27 lag från Europa framför sig.

– Det är väldigt orealistiskt att Sverige når VM och jag vet att de fokuserar mer på EM, men samtidigt skulle jag inte räkna bort den här upplagan. Spelet såg fruktansvärt bra ut i de första två kvalmatcherna och det faktum att många andra nationer inte kan använda sina bästa spelare i NBA och Euroleague kan göra att Sverige har en chans, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Källa: Fiba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.