Sverige ligger tvåa i sin VM-kvalgrupp efter två spelade matcher. Kroatien ligger sist med noll poäng. Foto: Bildbyrån

GUIDE: ”Kroatien är en stormakt som krisar – det öppnar för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungt och krisande Kroatien med ny förbundskapten mot ett Sverige där det blåser positiva vindar.

Det kan öppna för blågul skräll i VM-kvalet i basket.

– Skulle de ställa upp med sitt bästa lag skulle de köra över Sverige, men nu blir det mer av ett B-landslag, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

SVT Sport sänder båda matcherna när Sveriges basketherrar VM-kvalar två gånger mot Kroatien inom loppet av fyra dagar, 25:e och 28:e februari.

Kroatien är rankat 21:a på internationella förbundet Fibas världsranking, jämförelsevis ligger Sverige på plats 51.

Men kroaterna har inlett kvalspelet med två raka förluster (74-76 mot Slovenien och 71-77 mot Finland) och ligger sist i gruppen.

”En stormakt som krisar”

Sverige däremot är grupptvåa efter seger mot Finland (72-62) och en knapp förlust mot världsfyran Slovenien (89-94).

– De nya förbundskaptenerna har fått en enastående start och de två senaste kvalmatcherna är det bästa Sverige har presterat på länge. Det är väldigt positiva vindar som blåser just nu, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

– Kroatien är av tradition en stormakt i Europa, men krisar just nu. De har precis bytt förbundskapten och kommer inte att ställa upp med bästa möjliga lag. Långt därifrån. Det här är en fantastisk möjlighet för Sverige att slå till med minst en seger och kanske två.

”Något av ett B-landslag”

De största kroatiska stjärnorna spelar i NBA eller klubbar som tävlar i Euroleague och är därför inte tillgängliga.

Exempelvis namn som Bojan Bogdanovic (Utah Jazz) och Ivica Zubac (Los Angeles Clippers).

– Deras bästa lag hade kört över Sverige, det måste man vara ärlig och säga. Men jag har tittat på deras 24-mannatrupp och det är väldigt många unga spelare. Något av ett B-landslag.

”Jerebko är ovärderlig”

För svensk del är affischnamnet Jonas Jerebko tillbaka i landslagsdräkten.

– Att ha med honom i truppen är ovärderligt. Han bidrar med rutin, smartness och sprider ett självförtroende till laget. Kroatien vet vem Jonas är efter tio år i NBA, men det blir svårt för dem att scouta Sverige eftersom Jonas bara har gjort två landskamper de senaste åtta åren. Det är en fördel, säger Rajacic.

Han pekar samtidigt på att stjärnan gått klubblös och knappast lär gå in och dominera.

– Däremot kan han vara skillnaden på att Sverige vinner eller förlorar. Det bästa med Jerebko är att var han än har spelat har han anpassat sig till det laget. Han kommer inte att komma in här och vara en bärande poänggörare som kräver 20 skott, utan han vet hur han ska spela för att hjälpa laget.

Fotnot: SVT sänder dubbelmötet. Först ut Kroatien-Sverige den 25/2 med start 18.20 i SVT2/Play.

Den 28/2 spelar Sverige på hemmaplan och den matchen börjar 18.50 i SVT2.

SE OCKSÅ: SVT Sport har träffat basketstjärnan Jonas Jerebko

SÅ TAR SIG SVERIGE TILL BASKET-VM

Basket-VM 2023 spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna den 25 augusti till 10 september nästa år.

32 lag deltar, varav tolv från Europa.

Just nu spelar Sverige ett första gruppspel i VM-kvalet och delar där grupp med Slovenien, Finland och Kroatien. De tre bästa lagen där tar sig vidare till ett nytt gruppspel som avgör vilka som faktiskt spelar VM.

I det andra gruppspelet har man med sig sina resultat från det första. Tre nya lag ansluter från en annan kvalgrupp (bestående av Israel, Tyskland, Estland och Polen) och dessa möter Sverige i så fall hemma och borta, totalt sex matcher till.

I slutet av detta gruppspel har tre lag tagit sig vidare till VM.

Noterbart är att Sverige i nuläget ligger 51:a på Fibas världsranking med 27 lag från Europa framför sig.

– Det är väldigt orealistiskt att Sverige når VM och jag vet att de fokuserar mer på EM, men samtidigt skulle jag inte räkna bort den här upplagan. Spelet såg fruktansvärt bra ut i de första två kvalmatcherna och det faktum att många andra nationer inte kan använda sina bästa spelare i NBA och Euroleague kan göra att Sverige har en chans, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Källa: Fiba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.