Foto: Bildbyrån

Förbundscoachen om Jerebko: ”Har full tilltro till att han kommer i god form”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko har varit klubblös i drygt ett år.

Men när det svenska basketlandslaget samlas för VM-kval mot Kroatien i februari kommer han att finnas med.

– Han är en proffsig person och vi har god tro att han kommer i god form, säger förbundscoach Mikko Riipinen till SVT Sport.

Under EM-kvalet i februari i fjol gjorde Jonas Jerebko comeback i herrlandslaget. Den före detta NBA-stjärnan, som har gått utan klubb sedan han lämnade ryska Chimki, är nu åter redo för spel med Sverige igen.

Det betyder mycket för landslaget, menar förbundscoach Mikko Riipinen.

– Vi har gjort en omstart och han verkar tycka att det är bra och visar vilja att var med. Särskilt som den förebild som han är i svensk basket. Det visar alla andra spelare hur mycket det svenska landslaget betyder. Hans erfarenhet i de här tuffa matcherna spelar stor roll.

Tro på att han kommer i god form

Riipinen säger dock att det är omöjligt för honom att svara på frågan om status på stjärnan. Men han har svårt att se att Jerebko skulle dyka upp till samlingen i dålig form.

– Jag känner Jonas sedan innan och det är flera i landslaget som gör. Han är en proffsig person och vi har full tilltro till att han kommer i god form. Vi tvekar inte någonstans. Hans rutin kommer också att hjälpa honom att komma in i tajming och allt viktigt.

– Han har varit frisk och det är en person som gillar att hålla sig i form utanför sitt jobb. Han bryr sig om och tar hand om sin kropp. Han har varit på en hög nivå länge i en professionell omgivning när det kommer till att hålla igång kroppen.

”Kommer gå snabbare för honom än en 20-åring”

Däremot finns det möjlighet till extra träning om han behöver det, menar förbundscoachen.

– Om han vill och behöver det för att komma i matchform, rytm, tajming och sådant, menar jag då. Men som jag sa tidigare kommer hans erfarenhet att hjälpa honom att bli ”vän med bollen”. Det kommer gå snabbare för honom än en 20-åring (att komma tillbaka). Men vi får vara observanta.

Hur mycket Jerebko kommer att få eller kunna spela återstår att se.

– Vi behöver se honom i kontext med de andra spelarna och se vilka Kroatien kommer att ta ställa på banan. Han kan ju spela på olika positioner också. Han har ju spelat mycket på position fyra de senaste åren. Han kan säkerligen användes både upp och ner i plan.

Båda Sveriges VM-kvalmatcher mot Kroatien, 25 och 28 februari, sänds i SVT.

KLIPP: Jonas Jerbeko öppnar för spel i Sverige (Arkiv: 13 dec, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.