Luleå tvingar fram en femte och avgörande match mot Alvik. Foto: Bildbyrån

Luleå kvitterade finalserien mot Alvik – vann med 76-66

Luleå kvitterade finalserien mot Alvik till 2-2 i matcher.

En match där båda lagen dominerade i perioder slutade i en stark hemmaseger med 76-66.

– Jätteskönt att få vinna på hemmaplan med publiken och allt. Nu har vi chansen på guldet på riktigt, säger Matilda Ekh.

Matchen började jämnt och ställningen efter den första perioden var 16-14 till hemmalaget Luleå.

Den andra periodens första halva präglades av slarvigt anfallsspel och missade skott. Periodens första poäng kom först efter fyra och en halv minut in i perioden. Men efter det satte Luleå fart.

Hemmalaget fick ordning på skyttet mot slutet av perioden, främst genom Josefin Vesterberg som satte två raka trepoängare och Luleå gick upp i en 14 poängsledning till 35-21.

Luleås amerikanska stjärna Maggie Lucas var poängbäst efter den första halvleken med sina tolv poäng, en halvlek där Alvik missade alla sina 13 trepoängsförsök. Ställningen var 39-23 till Luleå efter första halvlek.

– Vi slarvade i anfallen och tappar bollar. Vi behöver vara mer aggressiva, sade Alviks Klara Lundquist i halvtid till SVT Sport.

Alvik jagade

I den tredje perioden var det Alvik som jagade för att minska gapet på 16 poäng. Bortalaget förbättrade sitt skytte och man kom närmare och närmare. Med tio sekunder kvar av perioden hade man hämtat upp tolv poäng och ställningen var då bara 53-49 till Luleå.

Då avslutade Luleå perioden med otrolig trepoängare av Maggie Lucas till ställningen 56-49.

I slutet av matchen var det ett desperat Alvik som jagade en väg tillbaka i matchen men Luleå var kyliga och höll undan. Slutsiffrorna blev till sist 76-66 och Luleå kvitterade matchserien till 2-2.

– Luleå styrde matchen och vi är inte nöjda med hur vi spelade individuellt eller som lag, säger Alviks Janel McCarville till SVT Sport.

Därmed kommer allt att avgöras i den femte och sista matchen, som sänds i SVT24 på tisdag med start 20.00.

ARKIV: Janel McCarville: Draftettan som vill ta Alvik till SM-guld (22 april).