Foto: Bildbyrån

Luleå bärgade femte raka basketguldet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå blev i kväll svenska mästare för femte året i rad. Detta efter 92-72 mot Udominate i Umeå som gav 3-1 i matchserien.

– Fem guld, underbart. Det är så mycket hårt arbete som ligger bakom att jag blir alldeles tårögd, säger kaptenen Anna Barthold, 38, och visar fram en guldhandske för SVT Sport.

Det började firas så smått när en halv minut återstod. När slutsignalen gick började spelarna att dansa i ring.

Luleå var numret för stort i kväll. Spänningen försvann tidigt i andra halvleken.

– Vi steppar upp och krigar när det behövs som bäst. Det är helt sjukt. Vi var bättre defensivt än när vi var här förut och det är defensiven som gör att man vinner SM-guld, säger Allis Nyström, som varit i klubben i sju år och varit med undet hela titel-eran.

Jessica Thomas mest värdefull

På läktaren vecklade de tillresta fansen ut guldflaggor och löpsedlar som förkunnade att guldet var klart. Vid prisutdelningen när Luleåspelarna fått på sig guldhattar blev Jessica Thomas utsedd till MVP, mest värdefulla spelare. Hon spelade nonstop i 40 minuter i kväll och satte 19 poäng.

– Om du hade frågat mig innan om vi skulle vinna med 20 poäng hade jag inte trott det. Men jag kände på tjejernas inställning att det kunde gå bra. Vi visste om att det kunde bli press på dem om de kom i underläge, säger Luleås tränare David Visscher.

När bänkspelaren Allis Nyström sprang igenom och lade i 58-44 i slutet av den tredje perioden kopplades segergreppet. Det släppte sedan aldrig Luleå.

”Vi tog slut på bensin”

Udominate vann den senaste hemmamatchen med 25 poäng. En stor del i Umeå-lagets förlust var att storstjärnan Tiffany Brown bara kom upp i 10 poäng. Hon gick inte alls att känna igen. I den förra hemmamatchen gjorde hon 35 poäng.

Udominate gav dock aldrig upp. Exempelvis samlade lagets coach Jan Enjebo spelarna för en timeout vid ställningen 66-81 när det återstod 2.47.

– Luleå var bättre än oss i dag och de förtjänade att vinna. Vi var med ett tag, tappade och jobbade oss i kapp och blev efter igen. Vi orkade inte till slut utan tog slut på bensin, säger Enjebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.