Luleå (då Northland) guldfirar efter SM-finalvinster över Umeå ifjol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Luleå om favoritskapet: ”Hedrande”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var det två lag som dominerade Damligan i basket och i år verkar alla vara överens om att det handlar samma lag igen när serien drar igång i kväll.

Vårens heta finalserie mellan Udominate från Umeå och Northland från Luleå slutade med en övertygande seger med 3-1 i matcher för Northland.

Laget heter numera Luleå, men favoritskapet är minst lika stort som förra säsongen. Åtta av tio coacher tippar att SM-bucklan stannar i den norrbottniska basketmetropolen.

Basketligan dam

– Det känns ju absolut bra. Vi har kvar ganska många spelare från förra året, några nya har tillkommit som kommer att passa in väldigt bra i det vi vill göra. Det är klart att det är hedrande, säger Luleås coach Jens Tillman till SVT Sport.

Udominate har också haft rotation i spelartruppen men en av nyckelspelarna som är kvar är Frida Aili och hon håller med om att Luleå återigen är favoriter men att Umeå-laget ska göra vad de kan för att utmana.

– De är ju de regerande mästarinnorna två år i rad så det är klart att förväntningarna är höga på dom. Vi vill givetvis vinna och vi har de kvalitéer som krävs. Det gäller bara att få ihop kemin i laget och att alla hittar sina roller.

Få utmanare

Allt annat än att det blir Luleå och Udominate i SM-final vore en stor överraskning. Närmaste utmanare blir framförallt Sallén från Uppsala som har en bra blandning av rutinerade spelare och unga hungriga talanger. I tabellbotten kommer vi nog att hitta Stockholms-lagen Akropol och Fryshuset Basket.

Visby Ladies storsatsar med ny arena men truppen är lite ojämn. Mark Basket från Kinna har haft maximal otur på försäsongen och tvingas nu bygga delar av laget på importer. Telge, Norrköping Dolphins och Alvik är alla unga lag som i sina bästa stunder kommer att kunna skaka om favoriterna.

– Någonting annat än att det blir Luleå och Udominate i SM-final vore en skräll, om man får säga så. Det är inte för att vara arrogant utan just nu är det vi två som dominerar i Damligan, säger Jens Tillman.

Finalrepris i premiären

En liten fingersvisning om hur det kommer att gå får vi redan i premiäromgången av Basketligan då just Udominate och Luleå möts.

– I vanliga fall är man superladdad för en premiär ändå, nu blir det lite extra. Det är ju finalisterna, ett norrlandsderby, så det kommer att vara grym stämning, mycket adrenalin och jag är verkligen laddad, säger Frida Aili.

Hur går det då?

– Jag tror att vi kan ta det. Luleå är favoriter men vi har ju hemmaplan och det kommer att vara en grym stämning i hallen så en liten fördel för oss.

Fakta Basektligan dam

Serien har bantats från tolv till tio lag. Lag möter varandra tre gånger.

Luleå (Northland ifjol) är regerande mästare och siktar på sitt tredje raka SM-guld.

Både Luleå och Umeå spelar i FIBA Europe Cup. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan dam

Mer i ämnet