Luleå är favorittippat av många inför premiären av SBL Foto: Bildbyrån

Luleå favorit inför basket-premiären

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det premiär för både damerna och herrarna i Svenska basketligan. I damligan så lyfter nio av elva tränare fram Luleå som favorit till seriesegern.

– Jag är nöjd med våra rekryteringar. Vi har valt spelare som har erfarenhet eller som varit i ligan tidigare, säger Luleå-tränaren Robin Sandberg.

Det är till stora delar ett nytt favorittippat Luleå basket som ska ta revansch efter förra säsongens misslyckande. Ett av nyförvärven är landslagsmeriterade forwarden Josefin Vesterberg, som nu är tillbaka i Norrbotten efter tre år.

– Hon gör mycket nytta. Defensiv returtagning men även offensivt. Hon kommer bli jättenyttig, säger Sandberg till SVT Sport.

Luleå är ute efter revansch efter förra säsongens misslyckande då laget åkte ut redan i kvartsfinal. En annan utmanare till guldet är enligt tyckare och tränare Umeå, som vann SM-guld förra säsongen. Laget har även förstärkt med finska landslagscentern Sofia Pelander, som dock fick en tuff start i nya klubben när hon blev skadad direkt på träning.

– Jag var taggad på att flytta till Umeå för att spela basket på heltid. Sedan så går det några dagar och så bryter jag handen på träning, säger Pelander till SVT Sport.

Hur är det att försvara ett guld?

– Det är häftigt, roligt. Vi har ett bra lag. Bra blandning bland spelarna. Även om de flesta är kvar så är spelarna hungriga, alla är motiverade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.