Luleå guldfavorit – om de inte försover sig: ”Påminner mig om sköldpaddan och haren”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 har Luleå lagt beslag på sju av åtta SM-guld.

Enligt SVT Sports basketexpert är de favorit till guldet i år igen – men då måste de hitta tillbaka till spelet de hade i början på säsongen.

– Det här påminner mig om fabeln om sköldpaddan och haren, när de ska tävla om vem som är snabbast, säger Nick Rajacic.

– Haren tar värsta ledningen och tänker ”nu ska jag sova, sköldpaddan kommer inte ikapp ändå”. Men haren försover sig och sköldpaddan vinner. Jag tror att det finns en risk att Luleå försover sig om de inte börjar spela bättre.

Luleå vann 24 av 26 matcher i grundserien och den största segermarginalen var på 66 poäng. Nu jagar de sitt åttonde SM-guld på nio år.

I spelaren ovan förklarar SVT Sports expert Nick Rajacic varför Luleå vinner SM-guld.

Så slutar kvartsfinalerna enligt SVT Sports expert

Luleå-Högsbo 2-1 i matcher

”De flesta tror att Luleå kommer köra över Högsbo. Men jag säger att Högsbo kan vinna en match, de är ganska rutinerade och har spelat stora matcher.”

Norrköping-Mark 2-0 i matcher

”Mark har överpresterat något så otroligt. De tippades komma sist i tabellen, blev sjua till slut. Nu är resan över.”

Östersund-Visby 2-0 i matcher

”Visbys formsvacka är brutal, något av det värsta jag sett. De startade säsongen väldig starkt, men nu på slutet går det inte att känna igen laget. De har kastat in handduken.”

Umeå-Alvik 2-1 i matcher

”Den jämnaste serien på förhand. Jag vet inte riktigt! Men jag måste ta Umeå. Det är kända för att komma till matcher med tungt artilleri eller vattenpistoler, det finns ingenting där emellan.”

SVT sänder SM-finalerna både på dam- och herrsidan. Damernas finalspel inleds 19 april, herrarnas 26 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.