Luleå tog hem Norrlandsderbyt – tionde raka segern

Uppdaterad
Publicerad

Luleå besegrade Umeå i det heta Norrlandsderbyt med 92-62. Umeå hade inte mycket att sätta emot Luleås amerikanska heta duo Ivey Slaughter och Natisha Hiedeman – totalt 48 poäng i drabbningen.

– Jag är imponerad av oss. Vi vet att Umeå är bra och vi gjorde ett väldigt bra jobb, säger Slaughter till SVT Sport.

Luleå vann en av basketligans hetaste drabbningar när Umeå besegrades med 92-62.

Luleå inledde bäst och kunde med liten marginal ta hem första och andra perioden. Och det var mycket tack vare lagets 25-åriga amerikanska forward. Ivey Slaughter visade på ordentlig spets i spelet under korgen.

Slaughter och Hiedeman – amerikansk basketmagi

Och Slaughters amerikanska basketkollega Natisha Hiedeman ville inte vara sämre. Luleå gick till halvtidsvila med 43-32 och det var bara början till Umeås jobbiga kväll. Serieledarna satte i en ännu högre växel och vann tredje perioden med 28-18 och det var mycket tack vare Slaughter och Hiedemans amerikanska basketmagi, 28 respektive 20 poäng totalt i matchen.

Umeå hade problem med skottprocenten. Ett ineffektivt anfallsspel hand i hand med stressade uppspel var dömt att misslyckas. Lagets nyförvärv, debuterande Nathalie Fontaine, missade samtliga av sina skottförsök och gick alltså nollprocentig från plan.

Tuff debut för Fontaine

Amerikanskan var den som fick mest speltid i Umeå, över 29 spelminuter. En förklaring kan vara att amerikanskan Fontaine varit borta från spel i ett år.

– Lite stel men jag jobbar hårt för att komma tillbaka. Behöver komma in i basketform igen, säger Fontaine till SVT Sport.

I och med segern är det kvitterat till 1-1 i matcher denna säsong mellan Luleå och Umeå. För Umeå gäller det att hitta tillbaka till formen som resulterade i SM-titeln föregående säsong.

Luleå har nu en segersvit på imponerande tio vinster i basketligan. Och Slaughter lyfter lagandan hos Luleå.

– Vi är bra på och utanför plan. Vi bryr oss inte om vem som sätter bollarna. Den mentaliteten hjälper oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.