Arkiv: Klara Lundqvist i en landskamp 2016 Foto: TT Nyhetsbyrån

Lundquist tillbaka i Alvik efter utlandsäventyret

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan bröt Klara Lundquist sitt kontrakt med Montpellier.

Nu står det klart att hon återvänder till hemmaklubben Alvik.

– Det kändes väldigt naturligt, säger Lundquist till SVT Sport.

Som 15-åring slog Lundquist igenom i Alvik och hade många anbud från utlandet när hon valde att skriva på för Telge inför fjolårssäsongen. Efter en säsong blev ändå utlandsäventyren verklighet för den då 19-åriga baskettalangen, som skrev på för Montpellier.

Men livet som proffs kändes inte rätt för Lundquist som valde att bryta kontraktet i slutet på november.

– Det växte fram under tiden, men jag gav det ett ärligt försök. Det var inte bara hemlängtan utan också själva livet, att träna och sen bara åka tillbaka till sin lägenhet. Man är ju själv ganska mycket, det var inget jag ville göra just nu.

”Kändes väldigt naturligt”

Lundquist har varit på hemmaplan under en tid men det är först nu som det står klart att hon kommer att spela vidare säsongen för Alvik.

– Först när jag kom hem ville jag inte förhandla något kontrakt med någon klubb. Jag ville ha lite ledigt och inte tänka på det alls, det är lite därför det skjutits fram.

Klara Lundquist har gjort sina största avtryck i Alvik där hon spelat under större delen av sin karriär. Därför var det ett enkelt val att vända hem.

– Det kändes väldigt naturligt. Jag kände att jag behöver hitta en situation och ett lag som jag trivs väldigt bra i för att fullfölja säsongen och då var Alvik ganska självklart. Det är nära hem och sen känner jag många i laget. Det är ju min hemmaklubb, så det känns roligt att vara tillbaka.

20-åringen blir ett rejält tillskott för klubben som är på jakt efter det första SM-guldet på damsidan och som just nu är ett av topplagen i tabellen.

– Nu kan vi utmana Umeå och Luleå om SM-guldet, det är så viktig hon är, säger Alviks klubbdirektör David McCann till SVT Sport.

Alvikshjärtat har pumpat hårt i det här kontraktet

– Det känns jättebra, hon är ju alvikare. När hon nu ville komma hem på eget bevåg så att säga så kändes det solklart för oss att jobba stenhårt för att få henne till laget, säger McCann om betydelsen av Lundqvist i laget.

I Lundquist frånvaro har 18-åriga Tova Sabel vuxit ut till en kugge i laget. När Lundquist nu kommer hem tillför hon ytterligare en dimension i laget.

– Hon är en perfekt balans i laget. Hon kommer fylla en perfekt position i laget och fylla samma tomrum som hon lämnade efter sig när hon försvann från oss.

Var det dyrt att plocka hem Klara?

– Nja, inte för att vara en spelare som spelat i ett Euroleague-lag. Man kan säga att Alvikshjärtat pumpat hårt i det här kontraktet, säger McCann med ett litet skratt.

Mer basket-klipp från SVT Sport:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.