Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lauri Markkanen hade sitt livs kväll i NBA. Foto: TT

Markkanen satte personbästa och rekord i NBA-match

Uppdaterad
Publicerad

Finländaren Lauri Markkanen är stekhet i NBA. 25-åringen noterade personbästa 49 poäng och satte ett NBA-rekord när hans Utah Jazz slog Houston Rockets med 131-114. 

Som förste spelare i NBA:s historia sedan starten 1946 lyckades Markkanen sätta minst tolv straffkast i rad i tre matcher utan att missa ett enda skott.

– Mina lagkamrater gjorde ett fantastiskt jobb med att leverera bollen till mig och det var bara att avsluta mina skott, säger Markkanen enligt AP.

Lagkamraterna var i extas vid bänken och ett besviket sus gick genom hallen när Markkanen missade ett sent trepoängsförsök och inte kom över 50 poäng. Det var Markkanens fjärde match på de åtta senaste som han gjorde minst 30 poäng.

– Jordan (lagkamrat) sa: ”Gå bara för 50”. Och jag vet att de försökte bädda för mig på slutet och det var fantastiskt att se mina lagkamrater så upphetsade, säger Markkanen.

Bäst i Utah sedan Karl Malones dagar

Houstons coach var besviken på att hans spelare drog på sig allt för många fouls och bäddade för Markkanens straffkastrekord.

– Straffkasten blev alltför betydande. När en kille får en massa poäng gäller det att vara disciplinerad och inte foula honom och ge honom chansen 13 gånger. Det är oftast så det fungerar, säger Stephen Silas.

När Markkanen kom in i omklädningsrummet väntade lagkamraterna med vattenflaskor och is och sprutade ner honom.

Det var 24 år sedan senast som en spelare i Utah Jazz gjorde fler poäng i en match. I april 1998 gjorde legendaren Karl Malone 56 poäng mot Golden State.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.