• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Några av storstjärnorna i NBA, från vänster: Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic och LeBron James. Foto: TT/Bildbyrån

Här är NBA-guiden med alla klubbarna, stjärnorna och fakta

Uppdaterad
Publicerad

Kan något lag stoppa Golden State Warriors från att ta andra raka titeln?

NBA-säsongen 2022/2023 är i gång.

Här får du koll på alla klubbar, ligans största stjärnor och mycket annat i SVT:s NBA-guide.

NBA:s ligaformat:

– NBA innehåller just nu 30 lag, 29 från USA och ett från Kanada (Toronto Raptors).

– Ligan är uppdelad i två så kallade konferenser, den östra och den västra, med 15 lag på varsin halva av Nordamerika med totalt sex divisioner: Atlantic Division, Central Division, Southeast Division, Northwest Division, Pacific Division och Southwest Division.

– NBA:s grundserie spelas i 82 omgångar från oktober till april. De 16 bästa lagen (åtta från varje konferens) spelar slutspel om NBA-titeln, mellan april och juni.

Regerande NBA-mästare:

Golden State Warriors. Storstjärnan Stephen Curry var i högform och ordnade klubbens fjärde NBA-titel inom loppet av åtta år. Det blev 4-2 i matcher mot Boston Celtics och Curry såg till att ”Dubs” vände på matchserien där de ett tag låg under med 1-2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Golden State är NBA-mästare – stjärnan i tårar Foto: Bildbyrån

NBA:s alla klubbar och divisioner:

Atlantic Division:

Boston Celtics, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, New York Knicks.

Central Division:

Milwaukee Bucks, Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Indiana Pacers, Detroit Pistons.

Southeast Division:

Miami Heat, Atlanta Hawks, Charlotte Hornets, Washington Wizards, Orlando Magic.

Northwest Division:

Utah Jazz, Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Portland Trail Blazers, Oklahoma City Thunder.

Pacific Division:

Phoenix Suns, Golden State Warriors, LA Clippers, Los Angeles Lakers, Sacramento Kings.

Southwest Division:

Memphis Grizzlies, Dallas Mavericks, New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs, Houston Rockets.

Favoriterna inför säsongen

Den västra konferensen ser tuffare ut än på många år. Här lär det handla om lag som Golden State, LA Clippers, Denver och Phoenix. Men kanske är det Luka Doncics och Dallas tur att skina i väst? Eller kan snart 38-årige LeBron skapa magi igen?

Den östra konferensen väntas bli en kamp mellan Milwaukee, Philadelphia, Boston och Brooklyn. De sistnämnda har all talang i världen i laget, men har de kemin och harmonin i truppen för att få spelet att stämma på planen? Boston hade ligans bästa defensiv i fjol, och i Philadelphia finns monsterduon Joel Embiid och James Harden. Kan de bli laget att slå i öst den här säsongen?

Är det ”Phillys” tur i år? 76ers med James Harden och Joel Embiid i laget kan bli svåra att slå. Foto: TT

Tre av NBA:s största stjärnor:

Stephen Curry – Golden State Warriors

Tidernas främste trepoängsskytt har tillbringat hela sin NBA-karriär med Golden State och fört laget till fyra titlar, senast i våras när han utsågs till finalseriens MVP. Ovärderlig för sitt lag och en av basketvärldens mest populära figurer.

Giannis Antetokounmpo – Milwaukee Bucks

Den 211 centimeter långe greken är ligans främste powerforward och kanske den bäste defensive spelaren i NBA – vid sidan av att vara en offensiv urkraft som, när han är på det humöret, är ostoppbar. Förde sitt Milwaukee till titeln 2021, klubbens första på 50 år.

LeBron James – Los Angeles Lakers

Been there, done that. Finns med i diskussionen kring vem som är tidernas främste basketspelare, och är alltjämt en av världens mest kända idrottare. En ikon. Gör nu sin 20:e (!) säsong i ligan och blir den nionde spelaren i NBA:s historia att nå den milstolpen. Håller han samma poängsnitt som tidigare säsonger blir han tidernas främste poänggörare i NBA under säsongen.

Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo och LeBron James. Foto: Bildbyrån

Tre spelare att hålla ögonen på

Ja Morant – Memphis Grizzlies

Memphis var förra säsongens stora överraskningslag och slutade tvåa i väst samtidigt som då 22-årige Ja Morant var lagets, och hela ligans, stora genombrottsman. Den här säsongen kommer med helt andra förväntningar och frågan är hur Morant hanterar pressen.

Anthony Edwards – Minnesota Timberwolves

En kandidat till säsongens genombrott om Minnesota, som har fått ihop ett spännande lag, levererar. Föreningen har stora förhoppningar på draftettan från 2020 som går in i sin tredje NBA-säsong. Snittade 21,3 poäng per match i fjol och lär ta ytterligare ett kliv nu.

Paolo Banchero – Orlando Magic

Draftettan är storfavorit till att bli säsongens rookie. Inte minst sedan upphaussade Chet Holmgren, tvåan i draften, missar hela säsongen med en fotskada. Orlando lär inte ha någon vidare säsong, men Banchero kommer att få många minuter.

Ja Morant, Anthony Edwards och Paolo Banchero. Foto: TT

Snackisar inför säsongen:

NBA-mästaren skakas av överfall

Golden State Warriors blev mästare i våras, men skakas just nu av en incident mellan två av lagets största stjärnor. Veteranen Draymond Green slog ner klubbkamraten Jordan Poole under en träning i oktober. Frågan är om båda spelarna blir kvar i klubben och i så fall hur händelsen påverkar truppen. ”Det är den största kris jag upplevt sedan jag blev coach här”, säger tränaren Steve Kerr som lett laget till fyra titlar.

Flera storstjärnor tillbaka i hetluften

Flera stora stjärnor som fick hela, eller stora delar av, förra säsongen spolierad av skada är tillbaka och lär göra avtryck för sina respektive lag. Namn som Damian Lillard (Portland), Kawhi Leonard (LA Clippers) och Zion Williamson (New Orleans) för att ta några exempel.

Los Angeles Lakers – förstås

Som alltid är klassiska Lakers en snackis. Förra säsongen var turbulent och slutade i fiasko för stjärnlaget som missade slutspel. Till deras försvar var de kraftigt skadedrabbade och ”The Big Three” med LeBron James, Anthony Davis och Russell Westbrook spelade bara 21 matcher tillsammans. Nu har de värvat in en hel del nya namn – det ryktas komma in ännu fler – samt skaffat en ny tränare i form av Darvin Ham som var assisterande tränare när Milwaukee blev mästare 2021.

Wembanyama – lägg namnet på minnet

Hört talas om Victor Wembanyama? Inte? Det har du nog snart. Den 18-årige fransmannen mäter 220 centimeter och förväntas gå som etta i draften nästa år. Anses vara en av de största talangerna i draften sedan LeBron James för två decennier sedan. Bland bottenlagen i ligan blir det snarare en kamp om att inte vinna för många matcher, för att ha chansen att sno åt sig framtidsmannen.

Uppstickarna (?) Cleveland och Minnesota

Två lag som kan överraska och gå långt. Minnesota har redan en stark offensiv, men har nu värvat en defensiv jätte i Rudy Gobert. Timberwolves har fyra tänkbara allstars i laget – Gobert, Karl-Anthony Towns, Anthony Edwards och D'Angelo Russell – något som brukar räcka väldigt långt. Frågan är hur de fungerar ihop på planen.

Cleveland har hittat en spännande ung kärna att bygga kring. Förmodligen det lag som har värvat bäst inför säsongen. Nyförvärvet Donovan Mitchell och Darius Garland kan bli en dynamisk duo framåt. Bakåt finns stöttning av tvillingtornen Evan Mobley och Jarrett Allen som bidrar med defensiv hjälp.

Fransmannen Victor Wembanyama beskrivs som den kanske största baskettalangen sedan LeBron James. Foto: TT

ALLA NBA-MÄSTARE UNDER 2000-TALET

2022: Golden State Warriors (4-2 i matcher mot Boston Celtics)

2021: Milwaukee Bucks (4-2 i matcher mot Phoenix Suns)

2020: Los Angeles Lakers (4-2 i matcher mot Miami Heat)

2019: Toronto Raptors (4-2 i matcher mot Golden State Warriors)

2018: Golden State Warriors (4–0 i matcher mot Cleveland Cavaliers)

2017: Golden State Warriors (4–1 mot Cleveland Cavaliers)

2016: Cleveland Cavaliers (4–3 mot Golden State Warriors)

2015: Golden State Warriors (4–2 mot Cleveland Cavaliers)

2014: San Antonio Spurs (4–1 mot Miami Heat)

2013: Miami Heat (4–3 mot San Antonio Spurs)

2012: Miami Heat (4–1 mot Oklahoma City Thunder)

2011: Dallas Mavericks (4–2 mot Miami Heat)

2010: Los Angeles Lakers (4–3 mot Boston Celtics)

2009: Los Angeles Lakers (4–1 mot Orlando Magic)

2008: Boston Celtics (4–2 mot Los Angeles Lakers)

2007: San Antonio Spurs (4–0 mot Cleveland Cavaliers)

2006: Miami Heat (4–2 mot Dallas Mavericks)

2005: San Antonio Spurs (4–3 mot Detroit Pistons)

2004: Detroit Pistons (4–1 mot Los Angeles Lakers)

2003: San Antonio Spurs (4–2 mot New Jersey Nets)

2002: Los Angeles Lakers (4–3 mot Sacramento Kings)

2001: Los Angeles Lakers (4–1 mot Philadelphia 76ers)

2000: Los Angeles Lakers (4–2 mot Indiana Pacers)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.