Foto: Bildbyrån

NBA-bossen: ”Ber inte om ursäkt för Daryls rätt att uttrycka sig”

Uppdaterad
Publicerad

NBA-chefen Daryl Moreys tweet om protesterna i Hong Kong har skapat ilska i Kina och har lagt grunden till ett basketbråk.
I dag svarade den amerikanska basketligan, NBA, att de inte tänker straffa eller tysta Morey.
– Vi ber inte om ursäkt för Daryls rätt att uttrycka sig, säger NBA-basen Adam Silver.

Daryl Moreys twittrade i fredags ”Kämpa för frihet. Backa upp Hongkong” för att stötta de regeringskritiska protesterna. En tweet han senare raderade och bad om ursäkt för.

I kina, som är en stor marknad för NBA, har tweeten skapat ilska och det kinesiska basketförbundet har brutit kontakten med laget. Vissa kinesiska sponsorer har även dragit sig ur samarbete med klubben.

”Grundvärderingarna i NBA är yttrandefrihet”

– Det är oundvikligt att folk runt om i världen – inklusive folk från Amerika och Kina – kommer ha olika syn på olika frågor. Det är inte NBA:s roll att döma i det. Vi ber inte om ursäkt för att Daryl använder sin rätt att uttrycka sig, men jag beklagar att så många är upprörda, inklusive flera miljoner av våra fans, säger Adam Silver på en presskonferens i Japan, där den regerande mästaren Toronto Raptors spelar några av sina försäsongsmatcher.

NBA meddelar också att man inte tänker lägga sig i folks personliga åsikter eller tysta folk som jobbar i organisationen.

– Vi ber inte om ursäkt för Daryls rätt att uttrycka sig. Grundvärderingarna i NBA är yttrandefrihet. Särskilt yttrandefrihet för folk i NBA-kretsarna, säger Silver och fortsätter:

– Ligan kommer inte att sätta sig i ett läge där man reglerar vad spelare, anställda och klubbägare säger och inte säger i de här frågorna. Vi kan inte jobba på det sättet, säger NBA-kommissionären Adam Silver.

Den kinesiska staden Shanghai står värd för en försäsongsmatch mellan Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets. Men bråket har nu mynnat ut i att kinesisk stats-tv meddelar att man inte kommer att sända någon av veckans försäsongsmatcher från NBA.

– Vi är väldigt illa tillfreds med Silvers uttalande och motsätter oss hans sätt att stödja Moreys yttrandefrihet, säger CCTV, kinsesisk stats-tv, i ett utalande.

– Min plan är att jag ska åka till Shanghai i morgon för att närvaro på matchen. Min förhoppning är att jag kan få till ett möte för att se var vi står någonstans, säger Silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer