Natlie Sago är en av sju historiska domare. Foto: TT

Kvinnliga NBA-domare slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

NBA slog nytt rekord.

Hittills under säsongen har sju kvinnliga domare dömt minst en match.

– Vi säger alltid att det förhoppningsvis kommer till en punkt där det inte är en lika stor grej, säger domaren Natalie Sago till NBA.

I januari var det för första gången i NBAs historia som två kvinnor, Natalie Sago och Jenna Schroeder, dömde samma match. Och hittills denna säsong har sju kvinnliga domare dömt minst en match.

– Det är en stor grej, och en fantastisk dag, säger Sago till NBA.

På sociala medier hyllades Schroeder och Sago av bland andra fotbollsstjärnan Megan Rapinoe och tennislegenden Billie Jean King.

”Det är mäktigt att vi jobbar för ett företag som stöttar oss”

Sago menar att domarjobbet inte handlar om kön, eller etnicitet. Hon lägger även vikt vid att det är stort för kvinnor och tjejer som ser domarna på den stora scenen, med några av världens bästa idrottare.

– Det är mäktigt att vi jobbar för ett företag som stöttar oss. Det är riktigt coolt att arbeta för ett företag som driver kvinnor och att de verkligen tror på att vi kan göra jobbet precis som männen kan, säger hon.

ARKIV: Säsongsbästa av LeBron James – mot gamla klubben (26 Januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.