Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui: ”Fått klartecken att spela och springa”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui har haft stora skadeproblem de senaste månaderna.

Men nu kommer ett positivt besked.

– Jag har fått klartecken att spela och springa, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Det var i början på året som Amanda Zahui bröt sitt kontrakt med den ryska klubben Dynamo Kursk eftersom hon var skadad och behövde hjälp av en specialistläkare i USA.

– Det brinner som eld under foten och hugger som knivar i hälsenan, risken är stor att hälsenan går av om jag fortsätter att spela, sa Amanda Zahui till SVT Sport då.

När SVT Sport når Amanda Zahui i kväll, svensk tid, berättar hon att den skadade vänsterfoten behandlats med blod som kommer från henne själv.

– De tog mitt blod från ställen där kroppen mår bra och la in det i foten. Så jag fick sex stora sprutor rakt in i foten, och nu känner jag mig mycket bättre.

Truppen samlas om en månad

Nu har det gått två månader sedan behandlingen och rehabiliteringen går framåt. Alldeles nyligen fick hon ett positivt besked.

– Nu har jag fått klartecken att spela och springa. Inte 100 procent, utan just nu kanske 40-50 procent. Men jag hoppar, springer och skjuter, säger hon.

Just nu är Zahui en av blott två spelare på plats i LA eftersom övriga spelare i truppen spelar ute i Europa. Men planen är att vara tillbaka om en månad när truppen samlas för försäsongsläger.

– Då samlas alla spelare som fått kontrakt och ”tävlar” om att få sin plats i laget om man inte redan är garanterad en plats. Det brukar vara väldigt intensivt och man liksom tävlar mot varandra. Det är där man verkligen ser vilka som kommer att vara riktigt bra. Det är knappt så att man är vänner under lägret, skrattar Zahui.

”Att sakta ner finns inte på kartan”

Den svenska basketstjärnan har tidigare spelat för New York Liberty i WNBA men lämnade när kontraktet gick ut. I mitten på februari blev det klart att hennes WNBA-äventyr fortsätter i LA Sparks.

Trots skadeproblemen har Zahui inga planer på att sakta ner. Målsättningen är fortfarande att spela i WNBA och i en europeisk klubb samt med landslaget.

– Att hälsenan varit kaos har gett mig tid att vila kroppen och bygga upp den för att den ska hålla länge och för spel i många ligor.

– Jag har så många mål jag inte uppnått än, speciellt med landslaget. Jag vill spela OS och VM och allt sådant. Så att sakta ner finns inte på kartan ännu.

MER BASKET: Jerebko hemma i Sverige igen (7 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.