Norrköping stängde ner Wilson och kopplade greppet om finalen

Uppdaterad
Publicerad

Hemmafördelen fortsätter att visa sig oerhört viktig i herrarnas basketfinal.

Efter två raka förluster reste sig Norrköping inför en fullsatt hemmaarena och besegrade Jämtland med 89–74.

– Vi kom inte redo i dag, det är inte samma energi, inte samma fokus. Vi slarvar för mycket och ger dem för enkla poäng, vi är inte här helt enkelt, säger Jämtlands Felix Edwardsson till SVT Sport.

Det var Norrköping som spelade med mest energi och dominerade returtagningen i den femte SM-finalen, men på något sätt lyckades ändå Jämtland göra match av det hela. Som mest låg de under med 15 poäng i mitten av den andra perioden, men efter det minskade de avståndet, poäng för poäng, och i slutet av tredje skiljde det bara fem.

Då vaknade hemmalaget till liv igen, drog upp farten och då orkade inte Jämtland hänga med längre. Samtidigt som Norrköping tilläts sätta enkla poäng hade gästerna det förtvivlat svårt att få till något som ens påminde om ett fungerande anfallsspel. Mycket tack vare att Dolphins lyckades stänga ner Jämtlands stora stjärna CJ Wilson fullständigt. Amerikanen fick bara i fyra poäng på 28 minuters speltid och ser det ut så även framöver kommer jämtlänningarna att få det ruskigt svårt att utmana om SM-titeln.

– Det är jätteskönt att vi kan studsa tillbaka efter två förluster i Östersund. Nu måste vi vinna en match till för att ta det där SM-guldet, säger Norrköpings Nathan Dawit till SVT Sport.

SE MER: Jämtland gör ”självmål” i SM-finalen: ”Händer inte ofta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.