Norrköpings Adam Ramstedt går mot korgen i den första finalmatchen. Foto: Bildbyrån

Norrköping vann svängig finalmatch

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping har kopplat greppet om SM-finalen i basket.

I en svängig match kunde gästerna till slut slå Södertälje med 85-69.

– Vi håller bra tempo i dag, det är så vi vill spela, säger Norrköpings Adam Ramstedt till SVT Sport.

Den första finalmatchen i bäst av sju mellan Södertälje och Norrköping svängde rejält och bjöd på flera scenförändringar.

Norrköping öppnade klart starkast och var efter nästan fläckfritt trepoängsskytte i ledning med 25-12 efter den första perioden. Mest tongivande var Terry Larrier som sänkte tre treor och landade på 13 poäng.

Men då vaknade Södertälje. Hemmalaget höjde aggressiviteten samtidigt som Viktor Gaddefors dominerade offensivt.

Ledning med 14 poäng inför sista perioden

I halvtid var underläget bara ett poäng – och Gaddefors hade gjort 18 av lagets 34 poäng.

– Jag är stolt över oss, att vi orkar jobba oss tillbaka.  Vi har steppat upp i aggressivitet och intensitet, sa Gaddefors till SVT Sport i paus.

Men i den tredje perioden svängde det igen. Norrköping forsatte att briljera från trepoängslinjen och drog i hela sju treor på tio minuter.

Samtidigt gick Södertäljes trepoängsskytte inte att känna igen. Det var ring ut för hemmalaget som sköt svagt från trepoängslinjen genom hela matchen.

Norrköping vann den tredje perioden med 30-17 och var i ledning med 14 poäng inför den sista perioden.

– Vi sätter väldigt tuffa skott. De får inte göra lika enkla poäng i anfall som vi får och jag tror att det är det som avgör, säger Norrköpings Tim Schüberg.

Nästa match på måndag

Det räckte för att knäcka Södertälje som fortsatte att ta svåra trepoängsskott i sin jakt på att krypa närmare. Norrköping däremot kom till enklare lägen närmare korgen och drygade i stället ut ledningen något sista tio minuterna.

– Det finns ingen tid att deppa. Vi får kolla på den här matchen och analysera den. Rent spontant känns det inte som att vi är redo för att spela. De var unga och hungriga och vi såg trött ut. Eller jag formulerar om det, vi tillät oss att vara trötta, säger Södertäljes Martin Pahlmblad.

Norrköping vann med 85-69 och leder finalserien med 1-0. Match nummer två spelas på måndag, även den i Södertälje.

– Vi håller bra tempo, det är så vi vill spela. Vi känner oss fräscha och ville komma ut och springa, säger Adam Ramstedt.

Schüberg håller med.

– Vi håller oss till vår game plan väldigt bra och i dag gick vi ut segrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.