Matilda Åhlberg och Allis Nyström. Foto: Bildbyrån

Norrköping inför SM-finalen: ”Sjävklart är Luleå favorit”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll väntar den första SM-finalen mellan Luleå och Norrköping i bäst av fem.

Regerande mästaren Luleå är guldfavoriter, men Norrköpings Matilda Åhlberg menar att uppgiften är långt ifrån omöjlig.

– Det vore otroligt stort för oss att vinna ett guld, en bragd. Vi har så mycket att spela för. De har mer att förlora, säger hon till Norrköpings tidningar.

SM-finalerna i basket drar i gång under tisdagen. Regerande mästaren Luleå, som vunnit sju av åtta guld sedan 2014, ställs mot Norrköping som spelar sin första final på åtta år. Senast lagen möttes i final var just 2014 där Luleå slog Norrköping med 3-0.

”De är inte felfria någonstans”

Norrköpings Matilda Åhlberg som möter sin gamla klubb, ser fram emot finalen och berättar för NT att Luleå är självklar favorit.

– De är mest framgångsrika i sitt höga och aggressiva försvarsspel. Där har vi en nyckel att lösa. För oss gäller att veta vem som gör vad på planen, få dem att göra det som är obekvämt. Vi har en bra plan hur vi ska ta oss an dem, nu gäller det att klara det därute. Vi har gjort en bra ”personal scouting”. Och de har också förlorat matcher, de är inte felfria någonstans, säger hon.

Luleås Allis Nyström, som vunnit sju SM-guld, ska återigen försöka leda sitt lag till en titel. Men hon betonar att matchserien kommer bli tuff.

– Det är de här matcherna man längtar efter hela säsongen, om det inte vore för dem så hade jag nog inte hållit på med det här, så det är kul att det äntligen är dags. Nu är det bara att försöka ta fram det där sista lilla, säger hon till NSD och fortsätter:

– Det kommer att behövas. De har ett bra lag och jag tror det kommer bli tufft. Precis som i de tidigare finalerna.

Finalserien sänds i SVT, första matchen spelas ikväll 18.30 i SVT2.

EXPERTEN: ”Norrköping måste genom skräckhuset”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.