Foto: Bildbyrån

Borås basketdamer vill fortsätta i högstaligan – i ny förening

Uppdaterad
Publicerad

Borås Baskets damlag drog sig ur SBL.

Nu bildas istället Sjuhärads Basketbollförening, som hoppas ta över dess plats i högstaligan med samma lag.

– Vi har tagit upp frågan med styrelsen och sagt att vi tycker att det vore en bra lösning, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på svenska basketbollförbundet till SVT Sport.

I mitten av mars meddelade styrelsen i Borås Basket att de tackar nej till damligan nästa säsong. Detta på grund av att det saknades rätt förutsättningar och resurser för damlaget.

I stället för Borås Basket kommer damlaget nu att representera den nybildade föreningen Sjuhärads Basketbollföreningen som hoppas kunna ta den förra föreningens plats i damernas högstaliga i svensk basket.

– Vi tror att det är rätt väg att ha två föreningar med två skilda styrelser som jobbar mot intressenter med separata strategier. Det blir enklare att fördela resurserna när man sitter i egen förening med egen styrelse, säger Maria Wiliand som har avgått från Borås Basket styrelse och är ny ordförande i Sjuhärads Basketbollförenings interimsstyrelse.

Hon berättar även att förbundet varit positiva i processen.

– Förbundet vill att laget är kvar i SBL. De har varit positiva och tålmodiga och ska ställa upp för att lösa det, säger Wiland.

Ansöker om dispens

Att föreningar tar över andras platser i basketligan har hänt förr då till exempel Solna Basket blev AIK.

– Det blir en dispensansökan för den nya föreningen som vi i grund och botten ser som positivt att de ska kunna ha kvar ett lag i ligan. Vi har sett genom åren att det är väldigt svårt att driva två elitlag i samma förening, historiskt är detta ett mer vinnande koncept säger Olle Lundén.

Sjuhärads Basketbollförening ska nu presentera ett förslag på upplägg till svenska basketbollförbundets styrelse som sedan fattar beslut i frågan. .

”Glädjande besked”

SVT Sports expert Nick Rajacic ser positivt på beskedet och hoppas att det kan bli inspiration till föreningar som har haft svårt att bedriva elitverksamhet.

– Glädjande besked. Det är väldigt stort och viktigt för basketen och damidrotten i stort. De fick mycket stöd och det tror jag gav dem energi att fortsätta jobba hårt och försöka hitta en lösning. Alla vinner på det här. För en klubb som Helsingborg, som också drog sig ur, kan det innebära att de funderar på om de kunde gjort något annorlunda för att lösa situationen, säger Rajacic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer