Borås basketdamer drar sig ur SBL: ”Slag i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Borås Baskets styrelse tackar nej till damligan nästa säsong.

Ett beslut som kom som en chock för laget.

– I dag känns det bara tomt, säger assisterande tränaren Karin Inger Key till SVT Sport.

I helgen blev det klart att Borås spelar kvar i SBL säsongen 2022/23 efter att Djurgården besegrat Fryshuset. Borås tog steget upp från basketettan i fjol då förbundet ansåg att föreningen hade fina förutsättningar att etablera sig i den högsta serien.

Men det blev bara ett år i ligan.

Borås basketdamer drar sig ur den högsta serien. I pressmeddelandet som släpptes under söndagskvällen står det att man inte lyckats skapa ytterligare förutsättningar och resurser på det sätt som laget planerat för.

– Jag är ledsen, mest ledsen för spelarna som är 100% proffesionella. De har gått in helhjärtat, startat sina liv här i Borås, jobbar, pluggar, bor, och trivs, de har hela tiden haft förhoppningen att det här var en långsiktig svensk hållbar lösning, säger assisterande tränaren Karin Inger Key till SVT Sport.

”Känns som ett slag i magen”

Enligt avgående ordföranden Maria Wiland är det en oenig styrelse som kommit fram till beslutet.

– Jag har respekt för vad majoriteten av styrelsen anser, men kunde inte fullt ut instämma i beslutet. Jag tycker det är fel principiellt, säger hon till Borås tidning.

När steget till högsta ligan togs fanns löften om en långsiktig satsning som skulle få ta tid och så sent som runt jul fanns inga indikationer på att laget var hotat att dra sig ur.

– Jag vet inte så mycket vad som är sagt. Det enda jag vet var att man var enig att låta oss ansöka till SBL för ett år sedan. Det kändes jättebra, att vi hade klubben bakom oss. Att man inte är enig nu betyder att något har svängt och att man inte tycker likadant om denna satsning, säger Inger Key.

Laget fick det tråkiga beskedet efter gårdagens match.

– Vi avslutade med flaggan i topp, vi hade en fullsatt hall med alla våra flicklag som var där och hejade på. Vi spelade fantastiskt bra och vann med stora marginaler. Vi hade show i Boråshallen och trodde att vi hade gjort allt vi kunde. Det är klart att det känns som ett slag i magen när vi fick reda på det här efteråt, säger Inger Key, som berättar att det tagit hårt på spelarna.

SVT Sport har sökt ordföranden Maria Wiland för ytterligare kommentar samt vice ordföranden Björn Peterson, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.