Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic. Foto: Bildbyrån

Ödesmatch för basketlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter de svenska herrarnas förlust mot Armenien är kvällens bortamatch mot Slovakien viktigare än vad de hade hoppats.

– Slovakien har ett stort lag med mycket erfarenhet, vi måste behålla fokus hela matchen, säger den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

Slovakerna kommer från två raka bortaförluster till hemmamötet med de svenska basketherrarna. Precis som Sverige förlorade man mot kvalgruppens stora överraskning Armenien. Hela elva av nitton spelare har ett amerikanskt pass i den armenska truppen som orsakat något av en minisensation i basketvärlden.

Slovakerna litar mycket till sin 37-årige veteran Radoslav Rančík.

– Men alla deras stora killar är duktiga. Det krävs stort fokus från hela laget för att skydda vår ring och kontrollera returtagningen, säger Vedran Bosnic.

För svensk del inleddes kvalet med en hemmaseger i Norrköping mot Bosnien Hercegovina innan bortaförlusten mot Armenien.  För att styra tillbaks till vinnarspåret har förbundskaptenen klart för sig vad som krävs.

– Vi är lite mindre i vissa situationer och har det svårare i returtagningen. Det gör att vi får färre bollinnehav vilket gör det oerhört viktigt att vi skär ner på turnovers och kommer till kontrollerade avslut, säger Vedran Bosnic.

Sveriges väg till VM i Kina 2019:

Omgång: 1

Antal lag: 13

Antal grupper: 4 st med 3 lag i varje förutom en grupp som är 4 lag.

Tidsperiod: Augusti 2017

De två bästa i gruppen går vidare. Därefter återstår 32 lag i Europa.

Omgång: 2

Antal lag: 32

Antal grupper: 8 st med 4 lag i varje

Tidsperiod: November 2017 – Juni 2018

I omgång 2 kliver alla de 32 bästa länderna in i kvalet. Här kommer alltså bl a Frankrike, Spanien och Serbien in. De tre bästa lagen i varje grupp tar med sig sina resultat och får spela den avslutande omgången. Kvalificerar sig Sverige hit blir det europeiskt toppmotstånd.

Då återstår 24 lag. De delas upp i fyra 6-lagsgrupper.

Omgång: 3

Antal lag: 24

Antal grupper: 4 st med 6 lag i varje

Tidsperiod: September 2018 – Februari 2019

De tre bästa lagen från varje grupp är kvalificerade för VM i Kina. Lagen tar med sig sina resultat från omgång 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.