Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland sägs vilja byta Brittney Griner mot dömde vapenhandlaren Viktor Bout. Foto: TT

Ryssland uppges vilja byta Griner mot dömd vapenhandlare

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot basketstjärnan Brittney Griner, som har erkänt narkotikabrott utan uppsåt och riskerar tio års fängelse.

Nu finns det uppgifter om att Ryssland vill döma Griner för att sedan byta henne mot en rysk vapenhandlare.

Under 2012 dömdes den ryska vapenhandlaren Viktor Bout i USA till 25 års fängelse. Nu när Brittney Griners öde ska avgöras i den påbörjade rättegången cirkulerar det uppgifter i både rysk och amerikansk media om att Ryssland vill byta Griner mot Bout.

CNN uppger att USA ska vara beredda att genomföra bytet med Viktor Bout, för att få hem Griner samt den amerikanska affärsmannen Paul Whelan.

Idrott och politik

USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftade på onsdagen att USA har erbjudit Ryssland ett avtal som syftar till att ta hem WNBA-stjärnan och affärsmannen. Bllinken gav dock inga detaljer om det föreslagna avtalet, som erbjöds för flera veckor sedan, och det är oklart om det kommer att vara tillräckligt för Ryssland, skriver nyhetsbyrån AP.

Se klippet med SVT:s reporter Valeria Helander i Morgonstudion i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet