Brittney Griner. Foto: Bildbyrån.

Rysk politiker: ”Hajpen” hjälper inte Griner

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska ”hajpen” kring Brittney Griner kommer inte att hjälpa basketstjärnan.

Det säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov till ryska medier, enligt nyhetsbyrån AFP.

I dag, torsdag, fortsätter rättegången.

USA:s president Joe Biden har i veckan pratat med fängslade basketstjärnan Brittney Griners fru och garanterat att han jobbar för att få henne frisläppt så snabbt som möjligt, enligt Vita huset.

Griner, fängslad i Ryssland, skrev i ett brev till Biden i måndags att ”jag är livrädd att jag kommer att bli kvar här för alltid”.

Under torsdagen fortsatte rättegången mot Griner, som greps den 17 februari på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, efter att ryska myndigheter sagt sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja.

Stör rättegångsprocessen

Under torsdagen, dagen efter att Biden pratade med Griners fru, uttalade sig Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov. Enligt honom är ”hajpen” från amerikanskt håll störande för rättegångsprocessen.

– Det skapar inte bara distraktion från fallet, utan det skapar även störningar. Här behövs tystnad, säger Ryabkov till ryska medier, enligt AFP.

Han menar att brevväxling mellan den amerikanska presidenten och Griner inte är till någon hjälp.

– Det är inte korrespondens av det här slaget som kan hjälpa, utan en seriös uppfattning från den amerikanska sidan om de signaler de fått från Moskva genom specialiserade kanaler, säger Ryabkov.

Griner riskerar upp till tio års fängelse för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.