Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Zahui berättar om relationen till fängslade stjärnan Brittney Griner. Foto: Bildbyrån/Twitter

Amanda Zahui om fängslade stjärnan: ”Vet inte vad hon går igenom”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan februari har den amerikanska basketspelaren Brittney Griner suttit häktad i Ryssland.

Svenska stjärnan Amanda Zahui berättar nu om hur hon brevväxlat med Grainer i häktet.

– I mitt första brev skrev jag hur mycket hon betytt för mig och min familj, säger Zahui till SVT Sport.

När den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner i februari återvände från ett landslagsuppdrag greps hon på en flygplats i Moskva. Anledningen ska, enligt ryska myndigheter, ha varit att hon bar på olagliga droger när hon kom in i landet. Först i mars fick allmänheten reda på att hon var gripen.

Sedan dess har Griner suttit häktad i Ryssland. En av de som haft kontakt med henne under tiden i häktet är den svenska basketspelaren Amanda Zahui.

– Egentligen vet vi inte mycket mer än vad allmänheten vet. Det var helt tyst fram till mars, vi fick reda på det samtidigt som allmänheten, säger Zahui till SVT Sport.

Sedan en tid tillbaka har också Zahui och Griner brevväxlat.

”Säger ändå att hon har det bra”

– I mitt första brev skrev jag hur mycket hon betytt för mig och min familj. Jag skrev också hur tacksam jag är för att hon hjälpte min mamma när hon gick genom sin cancerbehandling. Brittney är mammas favorit, säger Amanda Zahui och fortsätter:

– Jag vet inte vad exakt hon går igenom i ett ryskt fängelse som en svart kvinna som inte ser ut som alla andra. Hon säger ändå att hon har det bra. Hon säger att hon får ha sina egna kläder. Jag vet inte ens om det finns så stora fängelsekläder (Griner är 2.06 meter lång och har storlek 52 i skor). Men hon säger ändå att hon har det bra, men jag vet inte om det är för att hon inte vill göra oss oroliga.

Tror du att de censurerar henne?

Breven är handskrivna och det är hennes signatur. Jag tror inte att hon skriver 100% sanning om hur det är eftersom att de läser igenom breven. Men hon verkar vara vid bättre humör än vad jag skulle vara i den situationen, säger Zahui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.