Vinst mot Ryssland: Sverige klara för OS-kval

Sverige – Ryssland blev en jämn rysare som Sverige till slut lyckades vinna med 57-52 vilket innebär att Sverige nu har säkrat en plats till OS-kval.

Med 22 sekunder kvar avgjorde Frida Eldebrink matchen med en tvåa som innebar 55.52 och den svenska bänken exploderade av lycka. Svenskorna lyckades skaka av sig utklassningen mot Serbien i kvartsfinalen och fightade ner Ryssland. Efteråt gräts det floder av glädjetårar i det svenska laget.

– Det känns helt otroligt just nu. Det är ett stort fyrverkeri av känslor. Det här är ett mål som jag drömt om sedan jag började spela basket, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Första perioden inleddes jämnt där Ryssland tog de första två poängen efter 15 sekunder genom Maria Vadeeva. Kalis Loyd svarade snabbt med att göra 2-2 och en jämn kamp fortsatte innan Sverige drog ifrån till 10-4. Ryskorna höll sig kvar i matchen. Efter första perioden stod det 12-10.

Matchens första trepoängare kom från Ryssland halvvägs in i andra perioden. Dessutom drog Amanda Zahui på sig sin tredje personliga foul och fick sitta på bänken fram till halvtid.

Inför tredje perioden ledde Sverige med en poäng, 27-26.

Sverige ryckte ifrån

I inledningen av tredje perioden ryckte Sverige ifrån efter att Kalis Loyd satte Sveriges första trepoängare. Det svenska laget kämpade sig till en 40-33 ledning men genom två snabba skott från trepoängslinjen utjämnade Ryssland till 40-39. Precis innan slutsignalen ljöd visade tvillingarna Eldebrink upp fint samarbete och Frida Eldebrink satte en trepoängare som gav Sverige en fyrapoängsledning vid 43-39 .

När fjärde perioden drog igång inledde Sverige starkt med ytterligare en trepoängare, denna gången från Elin Eldebrink. Amanda Zahui fick sin fjärde personliga foul och följde fortsatt matchen från bänken för att slippa foulas ut.

När slutsignalen löd stod Sverige som vinnare med resultatet 57-52.

– Nu blir det OS-kval i februari, men det känns som man vill spela de matcherna nu, avslutar Eldebrink.