Sista chansen till enklare EM-väg: ”Vi borde vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tung förlust mot Danmark i höstas står Sveriges EM-drömmar på spel i returen på torsdag.

– De har ett bra lag, vi kan inte ta något för givet. Men vi kan absolut vinna, vi borde vinna, säger Nick Spires till SVT Sport.

Landslagscentern Nick Spires missade förlustmatchen mot Danmark på grund av skada. Nu är han tillbaka i ett fortsatt ganska skadetungt lag. Simon Birgander, Denzel Andersson och Christopher Czerapowicz är några av de som saknas.

Förändringar har skett även på ledarsidan. Ny förbundskapten är Hugo Lopez.

Ny förbundskapten

– Han är verkligen bra på det han gör. Det känns skönt att ha en spansk coach, jag spelar själv i Spanien, så spelet blir väldigt likt det jag spelar nere i Spanien, säger Spires.

Vinst mot Danmark är ett måste, med minst fem poäng, för en enklare väg till EM. Slutar Sverige grupptvåa finns möjligheten att ta sig vidare även om vägen dit blir betydligt krokigare via ett återkval. Målet är EM 2021.

– Jag kan bara tala för mig personligen men det skulle betyda hela världen för mig att få representera mitt land i ett så stort forum. Det skulle vara väldig häftigt att sätta svensk basket på kartan, säger Nick Spires.

Sveriges väg till EM

I september, november spelade Sverige mot Danmark (förlust) och Vitryssland (vinst). Returerna mot båda lagen spelas i februari 2019.

Vinner Sverige gruppen i förkvalet (Sverige, Danmark, Vitryssland) går man direkt till det riktiga EM-kvalet, som spelas 2019 och 2020. Där delas lagen in i åtta grupper om fyra lag. De tre bästa i varje grupp till EM.

Kommer man tvåa eller trea i förkvalet finns möjlighet till återkval. Då slås laget ihop med andra tvåor och treor och spelar om två EM-kvalplatser.

Totalt 32 länder får chansen att kvala till EM. 24 får spela EM 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.