Skandal i VM: Domartrio stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella basketförbundet, Fiba, stänger av tre rutinerade domare efter ett misstag begånget i slutet av Frankrikes 78-75-seger mot Litauen vid VM i Nanjing, Kina.

– Det är ett förbannat skämt, dundrar den litauiske coachen.

Litauen hade gjort en stark upphämtning från att ha legat under med 16 poäng i tredje perioden. Det stod 74-76 när NBA-stjärnan Jonas Valanciunas fick två straffkast för Litauen med 30 sekunder kvar att spela under lördagens gruppspelsmatch.

Han satte det första för 75-76 och vid det andra slog den franske spelaren Rudy Gobert bort bollen men var tydligt på ringkanten innan bollen nuddades, något som enligt regelboken ska ge en poäng till motståndaren. I stället för 76-76 gjorde Nando De Colo 78-75 för Frankrike med ett tvåpoängsskott med 15 sekunder kvar att spela, vilket blev matchens slutresultat.

Skarp skrivelse från Fiba ger Litauen rätt

Den rutinerade domartrion från Spanien, Venezuela och Argentina (tillsammans har de 27 år på internationell nivå) valde att inte videogranska händelsen och stängs nu av resten av turneringen av det internationella basketförbundet, Fiba.

”Det korrekta domslutet skulle ha varit en interference och att en poäng skulle delats ut till Litauen”, skriver Fiba i ett uttalande, uppger AP.

I och med resultatet gick Frankrike till kvartsfinal medan Litauen är utslaget.

Litauens coach Dainius Adomaitis var upprörd efter domarskandalen.

– De här killarna spenderade hela sommaren, två månader, utan sina familjer. De fick inte ett öre i ersättning vilket ger dem största respekt. Men det finns några som inte respekterar den här sporten. Det är ett förbannat skämt, dundrar Adomaitis på presskonferensen.

Jonas Valanciunas, som stod i centrum för straffkasten, spelade med årets NBA-mästare Toronto Raptors från 2012 till i februari i år då han trejdades till Memphis Grizzlies. Han har en årslön på 155 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.