Solna Vikings och AIK Basket kan komma att bli en förening. Foto: Bildbyrån

Solna Vikings och AIK Basket kan slås ihop

Uppdaterad
Publicerad

Solna Vikings och AIK Basket kan vara på väg att slås ihop. Båda föreningarna har kallat till extra styrelsemöten för att söka mandat från sina medlemmar. ”Det blir jobbigt att ensamma ta tag i alla de frågor som behöver tas tag i. Det blir lättare att göra det tillsammans med AIK”, säger Solna Vikings ordförande John Carlander.

Onsdag den 8/6 gick en kallelse ut från Solna Vikings och AIK Basket om extrainsatt årsmöte. Båda föreningarnas styrelser söker godkännande från sina medlemmar för att fortskrida med den process där man tittar på för och nackdelar med en eventuell sammanslagning av föreningarnas verksamheter.

–Vi ska låta våra medlemmar ta ställning till den här frågan. Vi har ett förslag där vi skall gå mot att bli en sammanslagen verksamhet, säger John Carlander, ordförande i Solna Vikings.

Vilka fördelar finns det med en sammanslagning ?

–Jag tror det finns fantastiska möjligheter för Solnabasketen. Att en av Sveriges mest framgångsrika föreningar, Solna Vikings samarbetar och går samman med Sveriges största idrottsförening AIK. Jag ser stor potential för basketen både i Solna och hela Stockholmsregionen. Det tror jag, ödmjukt, kommer hjälpa basketen i hela Sverige, att vi har etablerade Stockholmslag högt upp i ligaspelet.

Tror du att AIK skulle gynnas av er ungdomsverksamhet?

–Det är klart att vår tradition i att utbilda bra basketspelare och vår ungdomsverksamhet är något vi tar med oss in i detta, och det är något vi har sagt ska bevaras på det framgångsrika sätt vi haft möjlighet att bedriva det hittills, fortsätter John Carlander.

Hur har er personal tagit emot detta?

–De förstår bevekelsegrunderna och tycker att detta är en satsning framåt som kan skapa stort värde.

Är det här ett måste för att rädda Solna Vikings framtid?

–Solna Vikings har ju varit i ett jobbigt läge ganska länge. Det finns gamla skulder som är jobbiga att hantera, men vi har kommit i balans så till vida att de inte ökar, att vi har en verksamhet som fungerar nu i alla delar. Det blir jobbigt att ensamma ta tag i alla de frågor som behöver tas tag i. Det blir lättare att göra det tillsammans med AIK, som har ett annat läge och ett annat varumärke. En annan tradition som vi båda kan dra nytta av.

Efter att ha avslutat säsongen 2015/16 påbörjades en gemensam analys av basketens framtid i Solna av Solna Vikings och AIK Basket. Redan under säsongen hade inledande kontakter förts men nu intensifieras alltså diskussionen.

Båda föreningarnas styrelser ser potentialen i den möjliga kombinationen mellan en av Sveriges främsta basketutbildningar för pojkar och flickor i Solna Vikings med 13 SM-guld tillsammans med Sveriges största idrottsförening, Allmänna Idrottsklubben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer