Spaniens Alba Torrens. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spanien får Frida Eldebrinks guldtips

Uppdaterad
Publicerad

Spanien får landslagsstjärnan Frida Eldebrinks guldtips inför finalen i basket-EM i Prag. 

– De har sett starka ut genom hela turneringen och har otroligt mycket rutin efter att ha varit i final i stort sett alla mästerskap de ställt upp i sedan 2013, säger hon till SVT Sport.

Finalen i basket-EM i Tjeckien blir en kamp mellan två av världens bästa basketlandslag på damsidan. Spanien, som tagit medalj i sju av de åtta senaste EM-turneringarna, möter Frankrike, som tagit medalj i fyra raka EM, i en repris på 2013 års EM-final.

– Spanien är som vanligt starka på alla positioner, både outside och inside. De har nästan haft samma trupp de senaste sex åren, bara några spelare har bytts ut, så de känner varandra bra och är otroligt samspelta, säger Frida Eldebrink., som har mött Spanien i flera minnesvärda matcher med landslaget.

Mindre smickrande var jätteförlusten mot Spanien i kvalet till årets EM. Roligare var dubbelsegern i kvalet till 2013 års EM, som ledde till att Sverige kunde ta sig till sitt första EM på 26 år.

”Alba Torrens i storform”

I EM i Frankrike slutade Sverige sjua och Frida Eldebrink togs ut till All Star-laget, bland annat tillsammans med Spaniens båda superstjärnor Sancho Lyttle och Alba Torrens.

Just Alba Torrens var suverän när Spanien slog ut EM:s skrällag Belgien i semifinal i årets EM. Hon gjorde 20 poäng och tog tio returer när Spanien vann med 68-52.

– Alba Torrens ser ut att vara i stor form och även där har Spanien ett triumfkort, säger Frida

2009 års mästare Frankrike är hittills obesegrat i årets turnering. Laget har förlorat två raka EM-finaler och vill förstås ha revansch nu.  

FAKTA BASKET-EM

Serbien är regerande mästare, men föll mot Lettland och tog sig inte ens till kvartsfinal.

Belgien och Grekland möts i bronsmatchen. I EM för två år sedan tog Spanien brons.

Årets EM-final är en repris på 2013 års final. Då vann Spanien guld efter att ha besegrat Frankrike på deras hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.