Amanda Zahui och Regan Magarity. Foto: Bildbyrån/TT

Zahui om draftade svenskan: ”Sätter Sverige på kartan”

Uppdaterad
Publicerad

Regan Magarity, född i Norrköping, har blivit draftad till den högsta amerikanska basketligan WNBA.

Hennes förra lagkamrat i Telge, svenska stjärnan Amanda Zahui, gläds över nyheten.

– Att en till svensk blivit draftad säger jättemycket om vår nya basketkultur i Sverige. Vi växer som spelare och sätter Sverige på kartan, säger Zahui till SVT Sport.

I natt blev 22-åriga Regan Magarity vald i den tredje rundan av Connecticut Sun. Magarity är från Norrköping och spelade för Telge, som hon tog SM-guld med 2012, innan hon gick till collegespel 2014.

– Det var en fantastisk draft för oss och vi fick fantastiska spelare till klubben. Det kommer att bli det bästa försäsongslägret sedan min ankomst till klubben, vilket vi ska utnyttja in i nästa säsong, säger coachen och general managern Curt Miller till Connecticuts hemsida. Tre nya spelare knöts till klubben i natt.

”Sjukt stor ära att bli draftad”

Svenska WNBA-stjärnan Amanda Zahui spelade tillsammans med Magarity i Telge.

– Jag är sjukt taggad för Regan. Så fort jag såg att hon blev draftad skrev jag till henne. Det här är ett stort steg och en sjukt stor ära att få bli draftad. Och hon kommer hamna bland massor av bra unga spelare, som min före detta lagkamrat från college Rachel Banham, så jag vet att hon kommer att ha det jättebra på och utanför planen, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Bästa returtagare genom tiderna på sitt college

Redan förra året blev Magarity Virginia Techs bästa returtagare genom tiderna och under hennes sista år kom hon upp i över 1 500 poäng totalt i sin karriär, vilket gör henne till skolans femte bästa poänggörare genom tiderna, skriver det svenska basketförbundet.

Magarity gör nu sällskap med Tanja Kostic, Chioma Nnamaka, Farhiya Abdi, Amanda Zahui och Frida Eldebrink som svenskor med WNBA-historik, världens bästa liga.

– Att en till svensk blivit draftad säger jättemycket om vår nya basketkultur i Sverige. Vi växer som spelare och sätter Sverige på kartan, säger Zahui.

Magarity kommer från en basketfamilj. Pappa är Bill Magarity och mamma är Ann-Marie Magarity, före detta landslagsspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.