Zahui: ”Våra liv betyder lika mycket”

Uppdaterad
Publicerad

I går fick Amanda Zahui Sportspegelns pris för att hon använder sin röst och sin plattform för att sprida idrotten.

SVT Sports programledare Mats Nyström har träffat Zahui för en längre intervju, där hon bland annat berättar om sin kamp utanför planen.

– Black Lives Matter handlar inte bara om svartas liv, utan allas liv betyder något. Men det räcker inte med att säga All Lives Matter, säger hon bland annat.

Till vardags spelar hon i WNBA och New York Liberty – en annan tillvaro än den i Sverige.

–  Jag är en stark svart kvinna som har lyckats i livet. Det ger mig en röst där folk lyssnar om jag verkligen har något att säga, om jag bestämmer mig för att säga någonting. Men det är också läskigt, säger hon om hur det är att vara svart i USA.

Nyström: För att?

– För att jag är svart – för att min hudfärg ses som ett hot.

Nyström: Vad känner du inför det?

– Det är tufft. Speciellt om man är ensam. Kvinna. Och sen så, om jag hamnar i en situation så vet jag inte vem som kommer hjälpa mig. Jag vet inte om polisen kommer vara på min sida, jag vet inte om det är en främling som måste hoppa in.

I sin kamp för ett jämlikt samhälle har hon bland annat varit del i Black Lives Matter-rörelsen tillsammans med sitt lag.

– Black Lives Matter handlar inte bara om svartas liv, utan allas liv betyder något. Men vi måste säga att ”Black Lives Matter” så alla förstår att våra liv betyder lika mycket som ditt liv, säger hon och fortsätter:

– Det räcker inte med att säga ”All Lives Matter”, för det gör det inte. Det är inte sanningen. Vi försöker att göra så det ska vara sanningen, att vi svarta och alla som är mörka ska kunna gå på gatan och känna ”jag betyder någonting och ”de kommer inte göra mig illa bara för att jag är annorlunda”.

Se intervjun ovan eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.