Tobias Borg deppar efter förlust. (Arkivbild) Foto: Bildbyrån.

Svensk mardrömsstart på EM-kvalet i basket

Uppdaterad
Publicerad

En halv period.

Så länge hängde Sverige med Kroatien hyfsat i EM-kvalpremiären.

Sedan var laget aldrig nära.

– Vi missade väldigt mycket, säger förbundskapten Hugo Lopez.

Sveriges herrlandslag vann efter stor dramatik – med tre lag på samma poäng – förra vintern lagets första gruppspel i kvalet till nästa års basket-EM.

När nästa, avgörande, kvalspel inleddes i kväll gick det tyngre.

Borg straffsäker

Redan halvvägs in i den första perioden ryckte Kroatien, som missade förra årets VM, ifrån och gick till pausledning med 18–6. Tobias Borg gjorde de fyra första svenska poängen från strafflinjen, men det dröjde nästan nio minuter innan Chris Czerapowicz fick i lagets första spelpoäng i matchen.

Närmare än avståndet Sverige hade i den första pausen kom de aldrig. Som mest låg laget under med 22 poäng, och till slut blev det kroatisk hemmaseger med 75–56. Mest produktiva i Sverige var Tobias Borg (11 poäng), William Magarity (10) och Chris Czerapowicz (9).

– Kroatien kom ut mycket mer fysiskt än vi och det var svårt. Jag tycker vi kom till okej lägen men vi missade väldigt mycket, säger förbundskapten Hugo Lopez på basketlandslagets hemsida.

Möter Turkiet på måndag

I den andra matchen i gruppen skrällvann Nederländerna borta mot Turkiet, 72–65. Sverige möter närmast Turkiet i Globen på måndag, då det väntas ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket.

De fyra lagen i gruppen ska mötas både hemma och borta och kvalet avslutas först om ett år. De tre bästa får spela EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.