Vedran Bosnic och hans mannar stod för en stark insats mot Lettland. Foto: Bildbyrån

Sverige föll med flaggan i topp

Efter tre jämna perioder drog Lettland ifrån – och till slut stod Sverige som förlorare i VM-kvalet. Slutsiffrorna skrevs till 82-73.

Efter förlusten mot Ukraina i fredags gjorde sig Sverige redo för bortamatch mot Lettland när VM-kvalet gick vidare i dag.

Svenskarna stod för en strålande första halvlek. Förutom en fin defensiv insats av Thomas Massamba spelade man klokt anfallsmässigt, sprang mycket och vågade ta för sig.

Tappade i fjärde kvarten

I slutskedet av halvleken drog man på sig en lagfoul och Lettland fick två straffkast. Hemmalaget missade första, men satte andra och gick till pausvila med ledning 42-41.

Svenskarna hängde med i tredje kvarten också, men i fjärde trappade letterna upp tempot och publiken fick segervittring.

Samtidigt fick Tobias Borg, gästernas bäste poängplockare i matchen jämte Chris Czerapowicz, lämna planen med en befarad knäskada när fyra minuter återstod.

Stillastående anfallsspel

Klockan tickade närmare slutsignal och Sverige pressade över hela planen, men anfallsspelet hade blivit för stillastående ju längre matchen led och man satte bara 54 procent av sina straffkast, jämfört med letternas 87. Det blev kostsamt.

Period nummer fyra slutade 18-10 till Lettland och när slutsignalen ljöd hade hemmalaget vunnit med 82-73.

Sverige kan ta med sig tre starka perioder hem, men inkasserar alltså sin andra raka förlust i VM-kvalet.

Fyra matcher återstår – ett dubbelmöte med Turkiet, bortamatch mot Ukraina och hemmamatch mot Lettland. De tre bästa lagen går vidare till nästa omgång.