Sverige föll mot Montenegro i EM-kvalet. Foto: Bildbyrån.

Sverige förlorade rysare – vann ändå gruppen

Sverige var redan klart för sommarens EM-slutspel.

Och trots förlust mot Montenegro med 69-67 så säkrade Sverige gruppsegern i kvalet.

Därmed toppseedas man i det kommande mästerskapet.

Sverige var redan klara för sommarens EM i Frankrike och Spanien och torsdagens kvalmatch borta mot Montenegro handlade för svensk del i stället om man skulle ta gruppsegern och därmed bli seedade i EM.

Man hade råd att förlora med 13 poäng men ändå ta gruppsegern på inbördes möten mot Montenegro.

Sverige började bäst

Sverige fick en bra start när man tog ledningen och styrde matchen till slutet av den första halvleken. Då tog Montenegro i stället över och hade 32-30 i paus.

Montenegro vann knappt

Direkt i andra halvlek skulle Sverige kvittera men vid 38-39 skulle Montenegro vända och gå ifrån till 47-39. Då satte Frida Eldebrink två raka trepoängare och ställningen inför sista perioden var 50-49.

Där skulle matchen svänga ordentligt, Sverige vände 55-49 till 55-56 men då skulle Montenegro vända tillbaka till 60-56 och då tog Sverige timeout. Men Montenegro skulle hålla undan och vinna med 69-67.

– Sverige krigar på och gör en helt okej match. Det finns bra delar och blir intressant att se hur man får ihop det med alla stjärnor till EM, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Eldebrink poängbäst

Trots förlusten vann Sverige ändå kvalgruppen då man hade bättre inbördes möten mot Montenegro.

– Jätteskönt att vi vinner gruppen, vi får glädja oss åt att vi vann gruppen och ta med oss det, säger Frida Eldebrink som blev poängbäst i Sverige med 26 poäng.

– Det är jättestort och ger oss självförtroende även om vi förlorade i dag, säger Kalis Loyd till SVT Sport efter matchen.