Amanda Zahui. Foto: Bildbyrån

Sverige gör jättehopp på världsrankningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter framgångarna i EM tar de svenska basketdamerna ett rejält kliv i världsrankningen. Hoppet är från 41:a plats till 22:a.

– Självklart glädjande att damlandslaget hamnar så högt upp, säger landslagschefen Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

Sveriges fina placering i sommarens EM gav många extra poäng till världsrankningen då Sverige placerades före bättre rankade nationer som Montenegro, Ryssland och Lettland.

– För SBBF och landslagsledningen är EM-kvalet det självklara huvudfokuset under 2020, även om vi innan det är avslutat förhoppningsvis fått spela ett historiskt OS. Vi vill inte vara en dagslända på den här nivån vi nu börjat etablera oss på, säger Joulamo.

Att lyckas i ett EM-kval är oerhört viktigt, då Sverige inte har möjlighet att kvala in till de allra största turneringarna som OS och VM ifall de inte lyckats i EM-kvalet.

Nästa vecka spelar Sverige kvalmatcher mot Israel och Montenegro, som SVT Sport sänder. Och Joulamo varnar om att det är tufft motstånd som väntar.

– Montenegro är ett av världens tjugo bästa basketlag och det kommer bli stentufft på hemmaplan, säger han.

Sveriges EM-kval matcher nästa vecka

Torsdag 14 november 18:00, Israel-Sverige på SVT Play.

Söndag 17 november 15:00, Sverige-Montenegro på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.