Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludvig Håkanson visade vägen i EM-kvalet mot Israel. Foto: Bildbyrån

Sveriges VM-hopp ute – trots seger mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en rysare.

Men efter Sloveniens seger mot Tyskland tidigare under kvällen var Sveriges VM-hopp ute redan innan matchen mot Israel hade börjat.

– När vi kom till arenan så bestämde vi oss att fokusera på den här matchen, det är viktiga rankingpoäng för oss som land och basketnation och vi spelar ändå för vår stolthet, säger Sveriges förbundskapten Mikko Riipinen till SVT Sport.

Det såg mer eller mindre omöjligt ut redan innan dagens möte med Israel, men i och med Sloveniens 81–75-seger mot Tyskland tidigare i kväll är det nu helt kört. Det blir inget VM för Sverige – trots att de gjorde sitt och slog Israel med 71–68 i Norrköping.

De kan visserligen ta sig upp på samma poäng som grupptrean Slovenien om de vinner sina två återstående matcher samtidigt som Slovenien förlorar mot Estland och Israel, men det är av underordnad betydelse då Slovenien redan besegrat Sverige vid två tillfällen tidigare i kvalspelet och inbördes möten fungerar som tiebreaker.

Segern mot Israel var dock inte helt förgäves då varje seger innebär rankingpoäng inför kommande kvallottningar.

”Usel fjärdeperiod”

Det svenska insatsen lämnade dock en hel del i övrigt att önska.

– Jag tycker att Sverige gör en direkt urusel fjärdeperiod, jag är ledsen men det är sanningen, de leder med nio poäng men kan efter det inte ta en enda defensiv retur och Israel kämpar hårdare. Sverige ska vara glada att de får ta segern, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

Sveriges förbundskapten Mikko Riipinen valde att se det positiva.

– Jag tycker att vi inte spelar så jättebra, men det är också viktigt att förstå att det är värt väldigt mycket i längden om man kan vinna ändå. När vi sen ska till EM är det precis såna här matcher vi måste vinna, när inte allt klickar. Klickar det för de här spelarna kan vi slå vilka som helst, säger Riipinen.

Håkanson imponerade

Det fanns dock ljusglimtar. Ludvig Håkansons anfallsspel till exempel. 26-åringen var överlägset poängbäst i matchen med sina 29 poäng och han ser framtiden an med tillförsikt.

– När vi kollar tillbaka på det här kvalet kommer vi att vara otroligt stolta över vad vi gjort. Under mina år i landslaget har vi aldrig varit så bra som vi är nu, vi har tagit många steg framåt och vi är ett bra lag som kan slå egentligen alla. Det är jäkligt surt att inte gå till VM, men vi får gå till EM i stället, säger Håkanson till SVT Sport.

MATCHFAKTA

Sverige-Israel 71-68

(17–16, 20–24, 16–8, 18–20)

Sverige: Ludvig Håkanson 29, Melwin Pantzar 11, Simon Birgander 10, Johan Löfberg 6, Denzel Andersson 5, Viktor Gaddefors 5, Christopher Czerapowicz 5.

Israel: Rafael Menco 17, Nimrod Levi 12, Bar Timor 9, Idan Zalmanson 9, Niv Misgav 7, Tomer Ginat 6, Noam Dovrat 4, Gabriel Chachashvili 2, Yiftah Ziv 2.                       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.