Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige vann mot Estland i kvällens VM-kval. Foto: SVT

Sveriges VM-hopp lever – efter rysare mot Estland

Uppdaterad
Publicerad

För att Sveriges hopp om att kunna nå basket-VM var de tvingade att vinna mot Estland i kväll.

Det gjorde de också.

Men det blev jämnare än det såg ut att bli till en början.

– Sverige gör inte en så bra match i dag, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

Sveriges herrlandslag jagar en plats i VM 2023. För att det skulle kunna bli verklighet skulle det krävas segrar i båda matcherna under den aktuella samlingen, mot Estland i kväll och mot Israel på måndag – samtidigt som att Slovenien måste förlora minst en match.

Nu är det första av kraven avklarade. Sverige vann nämligen med 87–82 borta mot Estland i kväll.

Estland kom tillbaka

Men det blev jämnare än det såg ut att bli. Sverige inledde nämligen strålande, och ledde med hela 27–13 efter den första perioden.

Men Estland kom tillbaka, och tidigt i den fjärde perioden ledde faktiskt hemmalaget med 61–59. Då höjde sig dock Sverige igen, och med tre minuter kvar ledde de blågula med 77–66 och segern var i princip säkrad.

Ingen vidare match av Sverige

När slutsignalen ljöd visade resultattavlan 87–82, och drömmen om VM lever vidare för Sverige – men inte för Estland. Men det var alltså inte någon höjdarmatch av Sverige.

– Sverige gör inte en jättebra match, vi måste vara ärliga. De gjorde det jättebra i första perioden, men sen smälter de som isglass en varm sommardag. Estland fick ta en massa offensiva returer och lägga i enkla bollar. Men det som kännetecknar ett bra lag är att de vinner även när de spelade dåligt, och det gjorde Sverige i dag, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

Men Chris Czerapowicz, som gjorde elva poäng för Sverige, var ändå ganska nöjd.

– Det är aldrig lätt att vinna på bortaplan, och det gör vi i dag. Vi gör det bra, det är de här vinsterna vi måste växa in i och måste ta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.