Svensk glädje under sommarens EM. Foto: Bildbyrån

Sverige undvek mardröms­lottning i OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

I vilken grupp Sverige än hade hamnat hade det blivit tufft. Men nu står det klart att man slipper båda Kina och USA i OS-kvalet i februari nästa år.

– En jättesvår lottning, alla kan slå alla, menar ändå SVT Sports basketexpert Elisabeth Egnell.

Sveriges basketdamer hoppades undvika att behöva åka till Kina för att OS-kvala. Och även undvika att hamna i samma grupp som USA.

Resultatet av den på förhand svåra kvallottningen blir att Sverige undviker de allra svåraste gruppalternativen. Men lottningen är ändå stentuff.

Sverige hamnade i samma grupp som Kanada, Japan, och Belgien, i grupp fyra, som spelas i Ostende i Belgien.

– Alla lag går att slå, men det går också att förlora mot alla, säger SVT Sports expert Elisabeth Egnell.

Kanada är världsfyra och Belgien världsnia. Japan är direktkvalificerat till OS som värdland.

Experten: ”Lotten är svår”

I och med att Japan är klart återstår alltså två platser att slåss om, eftersom tre lag ur gruppen tar sig till OS. Sveriges grupp spelar i Belgien. Kvalet avgörs 6-9 februari 2020.            

– Det som var bra är att Sverige hamnar i Belgien och inte behöver resa så långt. Men gruppen är tuff. Alla kan slå alla, säger Egnell.

– Det hade kunnat gå både bättre och sämre. Det finns inget lag som riktigt står ut i gruppen. Jag har svårt att se något lag som går rent och vinner alla matcher. Troligen kommer alla slå alla, lite. Det är viktigt att gå med bra målskillnad. Det är bra att undvika jätteförlust i någon match.

– Sverige har mött alla de här lagen. Man känner till spelarna, och känner till spelstilen. Japan har en väldigt speciell spelstil. Belgien och Kanada har man mött många gånger. Det finns inga överraskningar, man vet vad som väntar. Man vet hur nationerna spelar. 

SVT Sports expert vill ändå tona ner mardrömslottningen, och ser positivt på kvalmotståndet.

– Det är inte de absoluta världsnationerna. Sverige behöver inte gå in i OS-kvalet och känna sig som underdogs. Hela situationen att det är ett OS-kval, och för första gången, behöver inte vara så stort i och med att man möter nationer som man mött flera gånger tidigare.

ARKIV: Sverige inledde EM-kvalet på bästa sätt (17 november)

AKRIV: Se Kalis Loyds delikatess (17 november)

Fakta: Så spelas OS-kvalet

Kvalet spelas i fyra olika grupper 6–9 februari. Tre lag från varje grupp kvalar in till OS i Tokyo. USA (världsmästare) och Japan (värdnation) är dock med i kvalet trots att de redan är garanterade var sin OS-plats. I deras kvalgrupper kan det därför i teorin bli så att trean inte får en OS-plats.

Grupp 1 (Belgrad): Serbien, USA, Nigeria, Moçambique.

Grupp 2 (Bourges): Frankrike, Australien, Brasilien, Puerto Rico.

Grupp 3 (Foshan): Kina, Spanien, Storbritannien, Sydkorea.

Grupp 4 (Oostende): Belgien, Kanada, Japan, Sverige.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.