Foto: Bildbyrån

Sverige ville skjuta upp EM-kvalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag ska Sverige spela EM-kvalmatch mot Israel på Kreta. Men basketförbundet hade helst velat se att matchen sköts upp.

– Det är inga konstigheter att vi har gett förslag till Fiba att skjuta vår match till februari, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Flera viktiga spelare saknas i basketlandslagets trupp som just nu laddar upp inför EM-kvalmatchen mot Israel på Kreta. En match som basketförbundet bett Internationella basketförbundet (Fiba) att flytta.

– Det är inga konstigheter att vi har gett förslag till Fiba att skjuta upp vår match till februari. Men det är också så att vi är en del av det här. Vi har åtagit oss till ett internationellt förbund att genomföra ett kval. Vi är i det här spelet och ska försöka ta oss till EM och då ska vi försöka göra allt vi kan för att spela, oavsett bubbla eller inte, säger Joulamo.

”Framtiden är väldigt oviss”

Varför ansåg Fiba att ni inte kunde skjuta på matchen?

– En av anledningarna är, och den kan jag ha förståelse för, att man vill spela så många matcher som möjligt. Därför att framtiden är väldigt oviss. Vi vet inte hur februari ser ut, även om det i nuläget ser ut som om vår match skulle kunna skjutas upp, så säger Fiba att vi vet inte hur februari ser ut.

– En annan anledning är det generella ställningstagandet ”basketball never stops” säger Fiba. Det är ett stort ställningstagande Fiba-världen beslutat om.

Vilka reaktioner har ni fått från spelare?

– Det finns en oro hos alla, en generell oro över den tiden vi befinner oss i. Men de flesta av våra spelare är också i matchspel runt om i Europa och de är vana vid att försöka genomgöra en tävlingssäong i sina klubbmiljöer i den här perioden.

Storstjärnan Amanda Zahui ansluter inte till EM-kvalbubblan på Kreta än. Centern väntar på svar på sitt covid-19-test. Dessutom saknas Regan Magarity och Louice Halvarsson eftersom de har förkylningssymtom. Magarity kommer inte, däremot hoppas landslagsledningen att Halvarsson ansluter senare om hon blir symptomfri och testar negativt.

Loyd har tackat nej

Kalis Loyd har tackat nej då hon inte anser att det är moraliskt försvarbart att spela just nu.

Efter lördagens match återstår en EM-kvalmatch för svenskorna, mot Montenegro i februari. Sverige leder kvalgruppen efter två segrar. Gruppsegraren är direktkvalificerad till EM nästa år. De fem bästa grupptvåorna får också spela EM.

KLIPP: Coronautbrott inför basketpremiären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.