Amanda Zahui riskerar missa EM-kvalet på grund av covid-19-smitta. Foto: TT

Zahui med misstänkt covid-19 – riskerar missa EM-kval

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget i basket har fått en tung start på uppladdningen inför EM-kvalet till helgen. Fixstjärnan Amanda Zahui väntar på testresultat för covid-19 och det är frågetecken för två andra nyckelspelare och ett nej från lagkaptenen.

Igår samlades det svenska basketlandslaget i Heraklion på Kreta för att kliva in i den bubbla där lördagens EM-kvalmatch mot Israel spelas.

Men fyra tongivande spelare saknades: WNBA-spelaren Amanda Zahui, Regan Magarity, Louice Halvarsson och Kalis Loyd.

Corona och idrott

Zahui väntar på testresultat för covid-19. Magarity och Halvarsson har förkylningssymptom, men båda har testat negativt.

Loyd ville inte ta två flygresor

Loyd, som jobbade inom vården i våras, har tackat nej på grund av pandemin. Hon skulle ha varit tvungen att byta plan två gånger för att komma från Kanarieöarna till Kreta.

– Jag förstår att vi måste hitta en vardag i allt men tajmingen är dålig och det är inte värt att riskera spelarnas hälsa, säger Kalis Loyd till SVT Sport. 

Landslagsledningen hoppas fortfarande att de tre förstnämnda ska kunna ansluta till truppen senare.

Reserverna Sofia Hägg och Emma Johansson har kallats in.

EM-kvalet sänds i SVT1 12.55-14.55 på lördag.

Uppdaterad 07.40: I en tidigare version stod det att Zahui hade testats positiv för covid-19, men hon inväntar alltså testresultat.

KLIPP: Zahui har stött på coronaviruset på flera kontinenter (26 mars, 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet